nieuws

Wijn kijkt opnieuw naar fiscaal plan bestelbusjes

bouwbreed

den haag – Staatssecretaris Wijn (financiën) kijkt opnieuw of de fiscale behandeling van bestelbusjes eenvoudiger kan. De staatssecretaris heeft dat maandagavond toegezegd, nadat bleek dat een meerderheid in de Tweede Kamer grote moeite heeft met zijn huidige plannen.

Een kamermeerderheid van VVD, PvdA, CDA en LPF wil af van de rittenadministratie die werknemers moeten bijhouden om aan te tonen dat ze niet meer dan 500 kilometer per jaar rijden in het busje van de baas. Volgens de Tweede Kamer zorgt dat voor een enorme papieren rompslomp die niet alleen op de schouders van de werknemers, maar ook op die van de werkgevers komt te liggen. De fiscus zal werkgevers immers benaderen om werkbonnetjes die de rittenadministratie van de werknemers moeten staven, aldus de Kamer.

Zowel VVD, PvdA en LPF als het CDA kwamen maandagavond met wijzigingsvoorstellen op de plannen van Wijn. Het VVD-voorstel is het meest verstrekkend. De liberalen zijn ervoor om de fiscale bijstelling voor alle grijze kentekens te schrappen. Om geen geld mis te lopen zou de motorrijtuigenbelasting voor het grijs kenteken omhoog moeten.

PvdA en LPF willen dat de fiscale bijtelling alleen vervalt voor de zogeheten schildersbusjes, die geen achterbank hebben en verder ook alleen zijn ingericht voor het vervoer van materialen. Het CDA-plan, dat nog verder moet worden uitgewerkt, gaat uit van de introductie van een vaste aanslag van 250 tot 300 euro per busje in plaats van de bijtelling.

Geel kenteken

Staatssecretaris Wijn maakte duidelijk dat hij er niet voor voelt de fiscale bijtelling voor alle busjes met een grijs kenteken te schrappen. Volgens de staatssecretaris is het juridisch niet houdbaar dat werknemers met een geel kenteken wel voor fiscale bijtelling in aanmerking komen en in een grijs kenteken niet. Bovendien vreest Wijn dat veel werknemers zullen overstappen van een geel kenteken naar een grijs kenteken, omdat ze daarmee veel goedkoper uit zullen zijn als er geen bijtelling meer plaatsvindt. Hij rekende voor dat minstens 15 procent van de mensen die nu in een auto van de zaak met een geel kenteken hebben, de stap zal zetten.

Niettemin zegde de staatssecretaris toe ook het VVD-voorstel nader te gaan bekijken. De staatssecretaris zal de Kamer voor het plenaire debat over de belastingplannen volgende week laten weten of hij nog mogelijkheden tot verdere vereenvoudiging ziet.

Vooral uit het bedrijfsleven is er de afgelopen weken veel geklaagd over de fiscale behandeling van de busjes. Wie meer dan 500 kilometer privé rijdt, krijgt een bijtelling van 22 procent van de cataloguswaarde van het voertuig die vanaf 1 januari maandelijks op het loon wordt ingehouden.

Afgelopen vrijdag besloot het kabinet de plannen al te vereenvoudigen. Het kabinet ging akkoord met de introductie van een verklaring vooraf van �geen privé-gebruik�, waarmee werknemers op voorhand aan de bijtelling kunnen ontkomen. Ze moeten dan wel een nauwkeurige rittenadministratie bijhouden om aan het einde van het jaar te kunnen bewijzen dat ze terecht geen bijtelling hebben gehad.

Reageer op dit artikel