nieuws

Watergemaal moet visvriendelijker

bouwbreed Premium

amsterdam – Trekvissen als paling en zalm moeten weer heelhuids de rivieren af kunnen zwemmen naar zee. Stichting Reinwater en Sportvisserij Nederland pleiten daarom voor een Europese plicht om waterkrachtcentrales en gemalen visvriendelijk te maken. Volgens de stichting en de sportvissers hoeven de trekkende vissen, die de rivieren opzoeken om te paaien en later terug […]

amsterdam – Trekvissen als paling en zalm moeten weer heelhuids de rivieren af kunnen zwemmen naar zee. Stichting Reinwater en Sportvisserij Nederland pleiten daarom voor een Europese plicht om waterkrachtcentrales en gemalen visvriendelijk te maken.

Volgens de stichting en de sportvissers hoeven de trekkende vissen, die de rivieren opzoeken om te paaien en later terug naar zee zwemmen, niet en masse om te komen tussen de turbinebladen. Met behulp van een stroboscooplicht onder water kunnen de palingen en zalmen naar een buis gedirigeerd worden, die de vissen om de centrale of het gemaal heen leidt. Het eerste gemaal met deze geleiding van visser en bedenker G. Manshanden is getest in de Drentse Aa.

Dagelijks sterven duizenden trekvissen in de centrales en gemalen, betoogden de twee organisaties gisteren. De centrales en gemalen zijn in de praktijk een soort vismolens: de turbinebladen vermalen tussen de 10 en 15 procent van de passerende vissen, berekende de Rijncommissie vorig jaar.

Deze week zullen ambtenaren en deskundigen van de Rijnoeverlanden zich in het Duitse Bonn buigen over vismigratie op de rivier tijdens het internationale Rijnsymposium.

Reageer op dit artikel