nieuws

VROM onderzoekt ingestorte daken

bouwbreed

den haag – de VROM-inspectie gaat samen met gemeenten bekijken waarom enkele platte daken de afgelopen dagen als gevolg van sneeuwbelasting zijn ingestort. Het onderzoek moet onder meer duidelijk maken of een aanpassing van de de regels voor dakconstructies noodzakelijk is.

In het Bouwbesluit is een verwijzing naar de NEN-norm 6702 opgenomen, een richtlijn om te berekenen hoeveel sneeuwlast daken kunnen dragen. Maar de laatste dagen zijn enkele daken ingestort of beschadigd terwijl het pak sneeuw dat erop lag kleiner was dan in de norm gesteld. VROM-inspectie gaat daarom onderzoeken waarom dat heeft kunnen gebeuren. M. van Baarsen, woordvoerder VROM: “Het onderzoek is drieledig. Het betreft een onderzoek naar de gebouwen zelf, hoe het zit met de regels en wat de bijzondere weersomstandigheden waren.”

De betrokken gemeenten die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de bouwregels leveren de gegevens over de beschadigde gebouwen. VROM inventariseert die en combineert ze met de informatie van het KNMI over de lokale weeromstandigheden. Als alle gegevens zijn verwerkt, verwacht Van Baarsen de resultaten van het onderzoek begin 2006 te presenteren.

Reageer op dit artikel