nieuws

Voormalig directeur van Portaal verrijkt zichzelf

bouwbreed

den haag – Het ministerie van VROM doet onderzoek naar voormalig directeur A. van Usen van woningcorporatie Portaal. Dat heeft een voorlichter van het ministerie laten weten. Aanleiding voor het onderzoek is de aanschaf door Van Usen in 1999 van een kantoorpand van Portaal aan de Scheldestraat in Arnhem.

De oud-bestuurder van Portaal betaalde 1,6 miljoen gulden voor het pand dat leeg zou komen te staan omdat Portaal er niet langer meer in zou blijven zitten. Na verkoop werd Van Usen bestuursvoorzitter bij de corporatie – met ruim 50.000 woningen een van de grootste corporaties van het land – en ging de verhuizing niet door. In 2001 verkocht Van Usen het pand weer. De prijs lag ruim een half miljard euro hoger dan bij de aankoop twee jaar eerder omdat er wél een huurder in zat. Daarnaast zou Portaal op eigen kosten voor 200.000 euro het gebouw hebben opgeknapt.

Van Usen struikelde begin dit jaar over gerommel met declaraties voor etentjes. Hij zou de bewuste diners in het weekend heb genoten, maar ze op maandag hebben laten dateren om de kosten bij Portaal in rekening te kunnen brengen. Het geknoei met de bonnetjes was voor president-commissaris D. Tommel, voormalig staatssecretaris van Volkshuisvesting, aanleiding om Van Usen op staande voet te ontslaan.

Van Usen kwam na zijn ontslag opnieuw in opspraak door de gouden handdruk die hij van Portaal gekregen zou hebben. Het onvrijwillig vertrek leverde de bestuurder 1 miljoen euro op. Portaal ontkende destijds Van Usen voor zo�n bedrag te hebben afgekocht.

Reageer op dit artikel