nieuws

Vertrouwen industrie zakt eenderde

bouwbreed

voorburg – Het zelfvertrouwen van de Nederlandse industrie is in november met 1,3 punt gezakt. In vergelijking met een maand eerder ligt de index van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eenderde lager.

De stemmingsdaling bij de ondernemers in de industrie wordt veroorzaakt door minder gunstige vooruitzichten over de toekomstige productie. Over de orderpositie zijn de producenten in november optimistischer dan in de maand er voor. De meeste bedrijven in de sector spelen hierop in met plannen voor een uitbreiding van de productie.

De onderzoekers van het CBS relativeren de daling van het producentenvertrouwen en wijzen er op dat de index nog steeds op het hoogste niveau staat sinds februari 2001. Na een dip in de eerste helft van dit jaar piekte de graadmeter in oktober naar 4,3 punt.

Het optimisme zorgt niet voor uitbreiding van het personeelsbestand. Eén op de vijf bedrijven in de industrie heeft plannen om de omvang van de organisatie terug te brengen. Slechts één op de tien bedrijven geeft aan de komende maanden op zoek te gaan naar nieuwe mensen.

In tegenstelling tot de industrie zijn consumenten de afgelopen maand iets optimistischer geworden. Met de name de bereidheid om grote aankopen te doen, bijvoorbeeld de aanschaf van een woning, nam iets toe.

Volgens het CBS, dat de naast de industriemonitor ook de consumentencijfers bekendmaakte, zijn consumenten niet alleen optimistischer omdat zij meer geneigd zijn tot het doen van grote aankopen. Ook een optimistische inschatting van de eigen financiële situatie zorgt voor een stijging van de index.

Reageer op dit artikel