nieuws

Verbijstering bij bouwbond over arbobeleid Van Hoof

bouwbreed

amsterdam – Binnen de bouw is verbijstering ontstaan over het Arbobeleid van staatssecretaris Van Hoof. Die wil de Arbeidsinspectie laten controleren op basis van afspraken tussen werkgevers en werknemers.

Tijdens de slotmanifestatie van de Arboconvenanten Bouw leidde de discussie tussen de inleiders Van Haaster (Bouwbond FNV) en Van Hoof tot grote verwarring. Aanleiding was de gedachte van Van Haaster dat de beleidsregel tillen wel eens zou kunnen sneuvelen in het Arbobesluit.

Hoewel hij het niet met zoveel woorden zei, toont Van Hoof zich er een groot voorstander van de verantwoordelijkheid voor arbeidsomstandigheden neer te leggen bij de sociale partners. Als pleister op de wonde echter wil hij afspraken tussen werkgevers en werknemers hierover wel door de Arbeidsinspectie laten gebruiken als toetssteen bij de handhaving. Zelfs, zo zei hij, afspraken op bedrijfsniveau kunnen daartoe dienen.

Dit is de bouwbonden volledig in het verkeerde keelgat geschoten. Afspraken binnen bedrijven mogen nog zo mooi zijn, het geeft andere bedrijven de mogelijkheid om te gaan concurreren op kostenvoordelen die worden behaald door mindere afspraken te maken. Bovendien is handhaven feitelijk alleen mogelijk als er normen worden gesteld. En dat lijkt Van Hoof nu net niet te willen.

Reageer op dit artikel