nieuws

Van Geel iets positiever over gesprek Eternit

bouwbreed

den haag – Staatssecretaris Van Geel (milieu) constateert dat de Vlaamse eigenaar van de Goorse asbestproducent Eternit “iets aan het opschuiven” is over de verantwoordelijkheid voor de asbestvervuiling in Gelderland en Overijssel.

Volgens Van Geel is de sterk afwijzende opstelling van het Belgische moederbedrijf “merkbaar” aan het veranderen. Van Geel praat 12 december met de eigenaar van de holding waar het Goorse bedrijf tegenwoordig onder valt. Eternit heeft tot op heden elke aansprakelijkheid voor de asbestvervuiling in de omgeving van Goor van de hand gewezen. “Vooral de Belgische directie voelt weinig voor het nemen van verantwoordelijkheid. Ik heb het gevoel dat dat bij de Nederlandse tak anders lag”, aldus Van Geel gisteren in een overleg met de Tweede Kamer. Volgens hem zijn de kansen nu inmiddels iets aan het keren.

Jarenlang zijn wegen, paden en erven in en rond Goor verhard met asbestafval van Eternit. Van Geel en de Tweede Kamer vinden dat Eternit moet betalen voor de bodemsanering. Het standpunt dat Eternit daartoe moreel verplicht, is harder geworden nadat recent onderzoek uitwees dat inwoners van Goor en omgeving aantoonbaar meer kans op asbestkanker hebben vanwege de aanwezigheid van asbest in de bodem.

Van Geel wil zo snel mogelijk in kaart brengen waar in Overijssel en Gelderland nog paden en erven zijn waarin asbest zit. In het overleg in de Kamer bleek dat deze operatie niet eenvoudig is, omdat het al lang geleden is dat het asbestafval in de omgeving is gebruikt. “We kunnen niet via satellietfoto�s zien waar het ligt en het collectieve geheugen is langzaam aan het verdwijnen. We zullen daarom lokaal veel historisch onderzoek moeten doen”, aldus Van Geel.

Reageer op dit artikel