nieuws

Utrecht wil deel provinciehuis vervangen

bouwbreed Premium

utrecht – Het bestuur van de provincie Utrecht heeft besloten een deel van het provinciehuis te slopen en nieuw te bouwen. Alleen de achttien verdiepingen tellende toren blijft staan.

Reden voor de plannen is veroudering van het dertig jaar oude kantorencomplex. De toren is met tien jaar nog jong genoeg. Uit een commissierapport blijkt dat het complex kampt met grote onderhouds- en arboproblemen, zoals slechte klimaatbeheersing, weinig licht en ongunstig energieverbruik. Daarbij is het complex, dat uit elf met elkaar verbonden delen bestaat, een doolhof.

De discussie over de verbouwing van het provinciehuis in de Utrechtse wijk Rijnsweerd loopt al een aantal jaren. “Een beslissing was niet makkelijk te nemen, omdat er goed moest worden gekeken naar alle varianten”, aldus woordvoerder Buskes. “Er zijn er zes onderzocht, variërend van het uitsluitend opknappen van de laagbouw, tot totale nieuwbouw op een andere plek.” De huidige keuze is volgens hem gebaseerd op de afschrijvingskosten, die voor de laagbouw ten einde lopen.

Provinciale Staten beraden zich in december over de plannen. Na een positief besluit, wordt in 2006 gekeken naar concrete invulling en de kosten en of het project Europees moet worden aanbesteed, zodat de bouw in 2008 kan beginnen.

Reageer op dit artikel