nieuws

TU Delft speelt in op toenemende aandacht voor maquettes

bouwbreed Premium

delft – De faculteit Bouwkunde van de TU Delft heeft een tentoonstelling geopend van modellen uit de schatkamer. Ze zijn vervaardigd door studenten en medewerkers, voor onderwijs of wetenschap. De aandacht voor tastbare maquettes neemt toe, zodanig dat de faculteit haar werkplaats uitbreidt. De tentoonstelling is een voorproef van het boek Models in Architecture, dat in de loop van 2006 verschijnt.

Wie denkt dat studenten alleen nog virtuele modellen maken, heeft het mis. Zij maken ook veelvuldig gebruik van de maquettewerkplaats. “De computer mist een dimensie”, stelt ir. Robert Nottrot, universitair docent en een van de initiatiefnemers van de tentoonstelling. “Een virtueel model is niet tastbaar, je kunt moeilijk in- en uitzoomen, het heeft geen echte diepte. Met 3D-modellen kunnen de mensen de ruimte echt beleven.”

Vanwege de technische mogelijkheden blijkt de computer de modelbouw zelfs te stimuleren. Het �freeslab� van de werkplaats van de faculteit Bouwkunde wordt uitgebreid met nog een computergestuurde freesmachine. Daarmee worden dunne lijntjes gebrand in de lagen van modellen. Ze zijn decoratief of gaan door de laag heen. In het laatste geval kan een reepje materiaal worden verwijderd en komt de volgende laag aan de oppervlakte. Zo zijn bijvoorbeeld de poldermodellen (maquettes van polders) vervaardigd. De boompjes en boerderijen zijn gemaakt met een 3D-printer. Hun afmetingen zijn enigszins overdreven, omdat ze anders als minuscule puntjes zouden verdwijnen.

De tentoonstelling beperkt zich niet tot maquettes van bestaande gebouwen. “Veel modellen zijn nooit uitgevoerd, bijvoorbeeld de visionaire objecten van Konstantin Mel�nikov”, vertelt ir. Jack Breen, universitair hoofddocent. Mel�nikov was een Russische architect die onder andere in 1925 een reusachtige parkeergarage ontwierp op de Pont Neuf over de Seine in Parijs. Op basis van de tekening is een fascinerend model vervaardigd, dat te bewonderen is op de tentoonstelling.

De expositie oogt enigszins rommelig, vanwege de verscheidenheid aan modellen en maquettes, die uit de catacomben van de faculteit naar het daglicht gehaald zijn. De initiatiefnemers hebben getracht wat eenheid te brengen in de uitstalling door de modellen op speciaal ontworpen tafels te plaatsen. De modellen trekken echter meer aandacht en zo moet het ook zijn.

De bezoeker kan naar hartenlust grasduinen in de tentoongestelde stukken. Zoals de maquette van museum Naturalis in Leiden, ooit vervaardigd voor het testen van de lichtinval en later verfraaid, met een verzekeringswaarde van 50.000 euro. Of de honderd jaar oude maquettes van houten kapconstructies. Of de maquette van de blob van Kas Oosterhuis. De echte blob heeft op de Floriade in de Haarlemmermeer gestaan. Hij wordt binnenkort opnieuw gebouwd bij de faculteit Bouwkunde. Of de prototypen van ruimtelijke structuren. Ook interessant voor de aannemer, die zo�n constructie uit moet voeren.

Buitengewoon

Een buitengewone maquette is die van het Rietveld Informatiecentrum, ontworpen door R. Backelandt. Architect Rietveld wilde dat het Rietveld Schröderhuis in Utrecht van een afstand kon worden bekeken, maar na de aanleg van een autosnelweg was dat niet meer mogelijk. Backelandt heeft het grondlichaam onder de weg verwijderd en een ruimte geschapen, van welke plek de bezoekers toch weer een blik op afstand kunnen werpen op de voorgevel van het Schröderhuis. Het idee is niet uitgevoerd, maar het model geeft een goede indruk.

Op de tentoonstelling staat ook een model van Frank Boudewijn Meyer, getiteld �The Great Arches�. Het is de constructie waarvoor Meijer in oktober de Studentenstaalprijs heeft gewonnen. Een andere student vertelt van het inzicht dat hij heeft gekregen door het maken van een maquette van een gebouw van Frank Lloyd Wright. Bij elke maquette hoort een verhaal. Het zijn allemaal juweeltjes, deze modellen uit de schatkamer van de faculteit Bouwkunde.

De tentoonstelling �Models in Architecture� vindt plaats in de hal van de faculteit Bouwkunde, Berlageweg 1, Delft en is gratis toegankelijk op werkdagen van 09.00 tot 21.30 uur.

Reageer op dit artikel