nieuws

TLN: Gezamenlijk plan luchtkwaliteit

bouwbreed

den haag – Transport en Logistiek Nederland (TLN) vindt dat gemeenten hun plannen om de luchtvervuiling terug te dringen veel meer in overleg met de vervoersector moeten opstellen. Veel van de maatregelen die de gemeenten nu nemen, richten vooral economische schade aan zonder dat de luchtkwaliteit daadwerkelijk verbetert, aldus TLN. De transportsector heeft zelf een […]

den haag – Transport en Logistiek Nederland (TLN) vindt dat gemeenten hun plannen om de luchtvervuiling terug te dringen veel meer in overleg met de vervoersector moeten opstellen. Veel van de maatregelen die de gemeenten nu nemen, richten vooral economische schade aan zonder dat de luchtkwaliteit daadwerkelijk verbetert, aldus TLN.

De transportsector heeft zelf een plan gelanceerd voor een gezamenlijke aanpak van de luchtvervuiling in de steden. Reden hiervoor was dat TLN constateert dat gemeenten nu vaak plannen maken die eenzijdig zijn gericht op het weren van vrachtverkeer uit de centra. Volgens de transportsector zijn er diverse andere maatregelen mogelijk die effectiever zijn en die minder schadelijk zijn voor het bedrijfsleven.

Zo zouden gemeenten veel meer in overleg met de distributeurs moeten kijken of er logistieke aanpassingen mogelijk zijn zodat vrachtauto�s en bestelbusjes minder vaak de winkels hoeven te bevoorraden.

Gemeenten zouden daarnaast logistieke routes voor de bevoorrading van winkelcentra moeten aanwijzen. Het vrachtverkeer kan daarbij worden gestuurd over wegen waar geen knelpunten met de luchtnormen zijn. Ook oppert TLN dat gemeenten kunnen zorgen voor een betere doorstroming van het vrachtverkeer, bijvoorbeeld door een groene golf op de logistieke route of door het openstellen van busbanen voor vrachtwagens.

Reageer op dit artikel