nieuws

Sloop woningen vanaf 2015 pas goed op gang

bouwbreed Premium

voorburg – Vanaf 2015 zal de sloop van woningen en vervangende nieuwbouw goed op gang komen. Tegen die tijd is er veel minder behoefte aan uitbreiding van de voorraad.

Het rekensommetje is simpel. De komende vijftig jaar zullen er nog hooguit 700.000 mensen in Nederland bijkomen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is heel wat minder dan de zes miljoen in de afgelopen 50 jaar.

Omdat tegelijkertijd de gezinnen nog steeds kleiner worden, zullen er tot die tijd ongeveer evenveel of of iets meer woningen aan de voorraad moeten worden toegevoegd. “Maar dan hebben we het ook echt wel gehad”, meent H. van Harssel, de voorzitter van de Vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers NVB.

Hij is er echter van overtuigd dat er ook daarna nog volop gebouwd kan worden “Bijna de helft van de huizen in Nederland is in de jaren vijftig en zestig gebouwd. De levensduur van huizen bedraagt tussen de vijftig en zeventig jaar. Sloop van deze voorraad is al voorzichtig begonnen en zal zo vanaf 2015 echt goed op gang komen. En dan spreek je over misschien wel af en toe weer 90.000 woningen per jaar die neergaan en vervangen worden.” Dat heeft niet alleen met technische mankementen te maken, maar meer nog met economische veroudering. Vooral portiek- en galerijflats zullen in zijn visie sneven.

Bevolkingsbeving

Van Harssel ziet nog een tweede trend, die hij aanduidt met het begrip bevolkingsbeving. “De groep vijftigplussers groeit de komende jaren met zo�n 100.000 per jaar. Dat zijn er driehonderd per dag en vijf per uur.”

Daarbij valt het hem op dat als deskundigen over senioren en wonen praten, de indruk ontstaat dat zij het over hulpbehoevende pionnen hebben die op het schaakbord heen en weer geschoven worden. “We zouden na vijftig jaar ineens slecht ter been zijn, niet meer vol in de maatschappij staan en massaal op zoek zijn naar een appartement dichtbij zusters en voorzieningen. Dat is niet de beleving bij de mensen zelf.”

Veel van die mensen nemen in Frankrijk een tweede huis om daar een soort buitengevoel te vinden. Daarbij gaat het niet zelden om een oude boerderij die dringend aan groot onderhoud toe is met een grote lap grond. Dus niks gemak en weinig onderhoud. De roep van wethouders dat er voor deze groep veel appartementen moeten komen, verbaast hem dan ook. “Natuurlijk zijn er ook ouderen die wel graag gewoon het gemak van een appartement zoeken. Bijvoorbeeld om uit te blazen van dat tweede huis. Maar waarom weten wij zo weinig van wat mensen echt beweegt?”

Hij is er dan ook van overtuigd dat veel te slopen woningen vervangen moeten worden door kwalitatief goede huizen op mooie locaties.

Reageer op dit artikel