nieuws

Shell wil meebetalen aan wederopbouw New Orleans

bouwbreed Premium

new orleans – Het olieconcern Shell wil een percentage van de opbrengsten afstaan voor de wederopbouw van de Amerikaanse stad New Orleans.

Dat bleek gisteravond bij een presentatie van de Nederlandse ambassadeur in de Verenigde Staten, B. van Eenennaam, voor bijna driehonderd politieke en andere lokale leiders in de door orkaan Katrina deels vernielde stad. Vicepresident productieoperaties van Shell voor Noord- en Zuid-Amerika, F. Glaviano, benadrukte op de bijeenkomst in het verder spookachtige New Orleans dat de oliemaatschappij Nederlands is en “New Orleans niet zal verlaten”.

De onderneming heeft na de orkaan Katrina, eind augustus, duizend werknemers tijdelijk elders geplaatst. Het kantoor in New Orleans gaat begin volgend jaar weer open. De maatschappij produceert na het natuurgeweld momenteel 200.000 vaten olie per dag. Dat is minder dan de helft van de normale 460.000 vaten in de Golf van Mexico. De productie zal naar verwachting in de tweede helft van 2006 weer op peil zijn. Volgens de Shell-topman is het voor Shell van het “grootste sociale en zakelijke belang” dat er een betrouwbare beveiliging van de kustlijn van Louisiana komt.

Ambassadeur Van Eenennaam is op uitnodiging van de Democratische senator van Louisiana, M. Landrieu, in New Orleans om een werkbezoek aan de Deltawerken begin januari van een grote Amerikaanse delegatie voor te bereiden.

De diplomaat wees zondagavond op de grote overeenkomsten tussen Louisiana en Nederland, en de belangrijke rol die ons land kan spelen bij de toekomstige bescherming van New Orleans en omgeving. Hij hield een gepassioneerd betoog over de eeuwenlange vriendschap tussen Amerika en Nederland en herinnerde eraan dat de Amerikanen Louisiana, een gebied dat aanvankelijk tot ver in Noord- en West-Amerika uitstrekte, indertijd met behulp van Nederlandse bankiers van de Fransen hebben kunnen kopen. (anp)

Reageer op dit artikel