nieuws

Rugzak maakt doucheruimte woning ruimer

bouwbreed Premium

wemeldinge – Het neemt niet meer dan een half uur in beslag voordat de douche-uitbouw van Blauwplaat op zijn plek zit. De leverancier uit Deventer omschrijft het product als een rugzak omdat het aan de gevel hangt en de doucheruimte naar buiten toe uitbreidt. Met deze voorgefabriceerde uitbouw kunnen bijvoorbeeld corporaties hun bezit opwaarderen.

Woningstichting RWS uit Goes paste de rugzak van Blauwplaat als eerste toe. De verhuurder schakelde daarvoor Heijmans IBC Servicebouw uit Burgh-Haamstede in, het Goese architectenbureau Fierloos en transporteur Wielemaker uit Middelburg.

De uitbouw verdubbelt de doucheruimte op de verdieping van een proefwoning aan de Molenstraat in Wemeldinge. Dezer dagen besluit de opdrachtgever of de uitbouw aan de eisen voldoet. Als dat zo is kunnen alle huurders van de Goese corporatie hun eigen rugzak bestellen. Exclusief btw kost de uitbouw zoals die in Wemeldinge is gebruikt 13.500 euro. De bewoners betalen er elke maand een 15 tot 20 euro hogere huur voor.

De proefwoning in Wemeldinge is ruim 30 jaar oud. RWS heeft er ruim 500 daarvan die in beginsel allemaal van zo�n rugzak kunnen worden voorzien. Daarmee zou dan zo�n 5 tot 10 jaar zijn gemoeid. Met deze maatregel wil de corporatie het comfort en daarmee de verhuurbaarheid verbeteren.

Tegelijk wil de verhuurder de woningen �levensloopbestendig� maken zodat ouderen er langer kunnen blijven wonen. Bijvoorbeeld omdat in de nieuwe doucheruimte een tweede toilet komt zodat ouderen �s nachts niet de trap af hoeven. Met dat in gedachten is de rugzakconstructie de enige mogelijkheid om deze woningen meer doucheruimte te geven. In deze woningen zit een rechte trap; dat is handig voor de bewoners en geeft de verhuurder de mogelijkheid er zonder al te grote problemen een lift op te monteren.

Met de uitbouw wordt de doucheruimte van de Wemeldinge woning een meter dieper. De breedte neemt aan weerszijden met ruim 10 centimeter af. Deze versmalling komt voor rekening van de �vleugels� aan de uitbouw. De doucheruimte wordt daarmee 2 meter in het vierkant. De vleugels dekken de wanden van de bestaande doucheruimte af tussen het plafond en de vloer. De uitbouw komt zo nagenoeg zonder speling vast te zitten. Mede door die krappe marge moet de doucheruimte nauwkeurig op de uitbouw worden voorbereid. Naar verwacht zullen de maten van de doucheruimte per woning verschillen. Een iets ruimere uitvoering moet deze maatschommelingen en andere onvolkomenheden opvangen. In de proefwoning zorgde een brokje beton en een restant bekistingsmateriaal voor oponthoud.

Voorgefabriceerd

De uitbouw voor het project in Wemeldinge is opgebouwd uit een houten regelwerk waarop folie en isolerend plaatmateriaal is aangebracht. Eenmaal geplaatst wordt de voorgefabriceerde ruimte binnen en buiten afgewerkt. De loodgieter voert het leidingenwerk uit waarna de binnenruimte wordt betegeld. In Wemeldinge wordt de buitenkant afgewerkt met leien. Aanvankelijk zou de rugzak aansluitgereed worden voorgefabriceerd. De keuze viel op een halfproduct omdat tegelwerk onderweg kan beschadigen en leidingen soms anders lopen dan de tekening aangeeft. Reparaties en aanpassingen vergen naar verwacht meer tijd dan ter plaatse de rugzak afbouwen.

Een combinatie van trekker met autolaadkraan en oplegger brengt de rugzak op de locatie. In de uitbouw zitten hijsogen waarmee de autolaadkraan de constructie op z�n plaats hijst. De aannemer hoeft met deze combinatie geen extra kraan in te huren en spaart zo op de uitvoeringskosten. Met aftrek van het oponthoud nam de plaatsing van de uitbouw in Wemeldinge om en nabij een half uur in beslag, inclusief het in- en uitschuiven van de stempels die de trekker tijdens het hijsen stabiel houden. Twee vaklieden kunnen in dat tempo op één dag twee tot drie uitbouwen plaatsen.

Onderzoek wees uit dat de uitbouw de constructie van de Wemeldingse proefwoning niet te zwaar belast. Het buitenblad draagt alle krachten zonder problemen af aan de fundering. Met de hele operatie is doorgaans een kleine week gemoeid. Het werkplan voorziet erin om in één dag de gevel in de doucheruimte weg te breken en de rugzak te plaatsen en in de volgende dagen af te bouwen. Het ligt in de bedoeling het werk uit te voeren in bewoonde woningen. Dat kan bijvoorbeeld tijdens een grote onderhoudsbeurt.

Bewoners betalen zo�n 15 euro huur extra per maand

Reageer op dit artikel