nieuws

Rijksgeld voor kruising met Betuwelijn in Elst

bouwbreed Premium

elst – De gemeente Overbetuwe heeft voor het oplossen van verkeersproblemen door de Betuwelijn in Elst 7,7 miljoen euro toegezegd gekregen van minister Peijs (verkeer).

Het geld wordt besteed aan een ongelijkvloerse kruising van een toekomstige rondweg met het spoor. Het treinverkeer zorgt nu al voor ettelijke minuten wachten bij het spoor in Elst, en dat zal als gevolg van de lightrailverbinding in het Knooppunt Arnhem-Nijmegen en als gevolg van een toename van goederenvervoer steeds erger worden als er niets gebeurt.

Hoe de kruising eruit komt te zien is nog niet zeker, maar de meeste stemmen gaan op voor een spoorviaduct in plaats van een duurdere tunnel in het zuiden van Elst. Het kunstwerk moet, samen met de rondweg ter plekke, in elk geval eind 2007 klaar zijn, omdat anders de subsidie vervalt. De gemeente Overbetuwe gaat daarom op korte termijn om de tafel met ProRail, die de klus uiteindelijk zal aanbesteden.

Ook aan de noordkant van Elst komt er een ongelijkvloerse kruising van de rondweg met het spoor. Hiervoor is alvast 2,2 miljoen aan rijksgeld toegezegd. Voor deze kruising is iets meer tijd. De gemeentelijk projectleider voor de rondweg verwacht dat de rondweg en de tweede spoorkruising in 2010 of 2012 geheel gereed zullen komen. Met de rondweg en de spooroplossingen is een totale investering gemoeid van ongeveer 33 miljoen euro, zo becijfert de gemeente.

Reageer op dit artikel