nieuws

Relatiemanagement of omkoping, dat is de vraag

bouwbreed Premium

UTRECHT – Is een volledig verzorgd uitje naar Sail in Amsterdam omkoping of moet zoiets worden gezien als relatiemanagement? Op die vraag moet de Utrechtse rechtbank een antwoord zien te vinden in de omvangrijke Boni-zaak, waarin ambtenaren van de Rijksgebouwendienst (RGD) en bouwers terechtstaan wegens corruptie en oplichting.

Gisteren was de tweede dag van het Boni-proces. In het beklaagdenbankje zaten twee directeuren van adviesbureau Out&About, een bureau dat veel werk deed voor de Rijksgebouwendienst in de regio Haarlem. Volgens het Openbaar Ministerie hebben M.O. (46) en zijn collega R.B. (48) zich jarenlang schuldig gemaakt aan oplichting en omkoping om op die manier lucratieve opdrachten van de RGD in de wacht te slepen.

Zo bleek tijdens de zitting dat het adviesbureau bekende aannemers vroegoffertes voor werk voor de RGD met 10 procent op te hogen. Deden ze dat niet, dan kregen ze geen werk. Die ophoging moest vervolgens aan Out&About worden terugbetaald voor advies. Op die manier betaalde de RGD dus 10 procent te veel en Out&About ving twee keer geld: van de aannemers en van de RGD.

Maar O. en B. betoogden gisteren in de rechtszaal dat er geen sprake was van ophogen. Die 10 procent moest worden gezien als forfaitair percentage en dekte wel degelijk gemaakte kosten. Achteraf meerwerk berekenen zou veel meer administratieve rompslomp geven. Volgens O. en B. heeft niemand ooit over de 10-procentsregeling geklaagd. Zelfs de RGD-medewerkers waren er van op de hoogte.

Volgens het Openbaar Ministerie werden die laatsten te vriend gehouden door middel van dure cadeaus. Vooral in de relatie met ambtenaar C.D., die morgen terechtstaat, werd flink geïnvesteerd door middel van dure etentjes en een ov-kaart. Ook werd D. getrakteerd op een volledig verzorgd dagje uit naar Sail2000, mocht hij tweemaal voor niets in een Frans vakantiehuisje verblijven en betaalde Out&About zijn computer. De vorig jaar tot twee jaar veroordeelde M., ook een Rijksgebouwendienst-ambtenaar, verbleef op kosten van Out&About vier dagen met vriendin op Texel.

O. en B. ontkenden ook de omkoopaanklacht. In hun ogen was er slechts sprake van relatiemanagement. “Tijdens Sail van dit jaar kreeg ikzelf een uitnodiging van het ministerie van VROM om een dag op een door het ministerie gehuurde boot te vertoeven”, vertelde O. “Mag dat dan wel?” En “ik mag een zakenpartner toch wel eens trakteren op een uitsmijter?”, vroeg B zich af.

Alleen de etentjes met ambtenaar C.D., dat had volgens O. best wat minder gekund. “Maar het initiatief ging meestal van hem uit. Toch betaalde ik altijd de rekening, omdat ik de goede relatie niet op het spel wilde zetten.”

Reageer op dit artikel