nieuws

Plotseling vertrek burgemeester Sittard-Geleen

bouwbreed

sittard-geleen – Burgemeester W. Dijkstra (PvdA) van de gemeente Sittard-Geleen houdt het voor gezien en gaat op 1 december met pensioen.

Hij maakte dat bekend direct na een gesprek met twee boze aannemers, Jongen en Meulen, die hij eerder had geschoffeerd door hen onbetrouwbaar te noemen. Om die reden was hij huiverig een contract met de aannemers te tekenen over de afbouw van het Fortunastadion.

Dijkstra, die woensdag toegaf voor zijn beurt te hebben gesproken, ontkent dat er een direct verband bestaat met zijn overhaaste vertrek. Hij kreeg afgelopen zomer een motie van afkeuring door de gemeenteraad aan zijn broek. De week daarna liet hij weten naar een andere baan te zullen zoeken. Hij zou nog aanblijven tot hij die andere baan gevonden had. Maar hij trekt de stekker eruit, zonder ander werk gevonden te hebben, zo meldt de gemeentewoordvoerder.

Grote zaken

Dijkstra trad als eerste burger aan in 2001, toen Sittard, Geleen en Born net tot de nieuwe gemeente waren samengevoegd. Al snel werd duidelijk dat de raadsfracties van Sittard en Geleen niet samen door een deur konden. Terwijl Dijkstra vooral oog had voor de problemen rond DSM, Sabic, het Grote Stedenbeleid, de aanleg van de Rijkswegboulevard en de renovatie van het centrum van Geleen, en natuurlijk Fortuna – grote zaken dus – verloor de gemeenteraad zich in ellenlange detaildiscussies over lokale dorpszaken.

Dat leverde vooral het afgelopen jaar aanvaringen op tussen raad en wethouders enerzijds, en de burgemeester anderzijds. Dijkstra kan de druk niet meer aan, en houdt het nu voor gezien.

Reageer op dit artikel