nieuws

Opnieuw gesteggel over reclameborden

bouwbreed Premium

alkemade – Over de reclameborden langs A4 bij Roelofarendsveen, plaatselijk bekend als de seksborden, is weer gesteggel ontstaan. B en W van Alkemade geven vier bouwvergunningen af voor elk van de borden afzonderlijk. De borden moeten worden verplaatst voor de bouw van een aquaduct.

De borden van 12 bij 4 meter staan er sinds 1993, met reclames van verzekeringsmaatschappijen, hypotheekverstrekkers en andere. Twee prezen gedurende lange tijd het bellen van sekslijnen aan. De borden zijn door projectontwikkelaar-in-ruste eigenaar P. van Ruiten, verhuurd aan reclamemakers. Volgens hem voldoen alle reclames steeds aan alle bepalingen van de reclamecodecommissie.

Rijkswaterstaat doet al sinds 1997 pogingen de borden verplaatst te krijgen. Daarbij komt zij steeds in botsing met de provincie Zuid-Holland en de gemeente Alkemade, die het samen ook niet eens zijn. Van Ruiten blijft daar stoïcijns onder: “Zoals alles volgens het boekje gaat, vind ik het best”, zegt hij.

Rijkswaterstaat wil in plaats van de borden aan de andere kant van de weg een grote reclamemast plaatsen, de provincie heeft diverse malen een gemeentelijke vergunning geweigerd. De gemeentelijke bezwaarcommissie gaf Van Ruiten gelijk in zijn procedure tegen de gemeente.

Nieuwste truc is dat de gemeente nu, een half jaar later, vier vergunningen voor �lichte bouwwerken� wil afgeven volgens lid 3 van het befaamde artikel 19 van de wet RO. Dan zou geen toestemming van de provincie gevraagd hoeven worden, in tegenstelling tot lid 1 van dat artikel.

Van Ruiten heeft alle stukken gekopieerd en het dikke pak papier gedeponeerd bij de bestuursrechter. “Die mag het uitzoeken”, zegt hij. “Want ik wil hoe dan ook dat straks alle vergunningen tiptop in orde zijn”.

Gemeente omzeilt provincie met vergunning voor �lichte bouwwerken�

Reageer op dit artikel