nieuws

Oplosmiddelvrije gel gaat optrekkend vocht tegen

bouwbreed

heerhugowaard – Om optrekkend vocht in binnen- en buitenmuren te bestrijden is er Dryzone. Een oplosmiddelvrije emulsie-gel die in de muur wordt geïnjecteerd. Volgens importeur Hilcon uit Heerhugowaard is de Dryzone-methode drie maal sneller dan andere injectiemethoden, eenvoudig aan te brengen, weinig destructief en weinig milieubelastend.

De gevolgen van optrekkend vocht manifesteren zich op een aantal manieren. Zo verweert het metselwerk onder invloed van zouten en vorst, de afwerking en het houtwerk raken aangetast, de metalen delen roesten en er ontwikkelen zich schimmels en zwammen.

Volgens Hilcon zijn de zouten de belangrijkste oorzaak van schade. Hoge zoutconcentraties – voornamelijk chloriden en nitraten – verhinderen vaak dat muren optimaal uitdrogen. Een goede behandeling van optrekkend vocht bestaat volgens Hilcon uit twee delen: het capillair opstijgen van water in de muur moet worden gestopt met een chemische vochtwerende laag, vervolgens moeten vochtige en zoutbelaste pleisters worden verwijderd en een muurafwerking worden aangebracht die de doorgang van restvocht en hygroscopische zouten naar het muuroppervlak verhindert.

Dryzone dient ervoor om de eerste, vochtwerende laag te maken. Hilcon importeert het product sinds kort uit Groot-Brittannië. Het is een emulsie- gel met een hoge concentratie (64 procent) actieve ingrediënten (silanen en siloxanen). Andere injectievloeistoffen en -crèmes bestaan volgens Spierings voor 85 à 95 procent uit oplosmiddel of drager.

De foliepatronen gevuld met Dryzone worden met een handkitpistool ingebracht in een reeks boorgaten in de horizontale voeg van de muur. Boren en injecteren in stappen is niet nodig. De benodigde hoeveelheid is heel precies te doseren; er wordt geen materiaal verspild.

De behandeling gaat volgens Spiering drie maal sneller dan bij een conventionele drukinjectie. De wijze van aanbrengen is eenvoudig, wat de kans op uitvoeringsfouten vermindert. De muur droogt ook sneller omdat kleine hoeveelheden dragende vloeistof in de muur worden ingebracht. De boorgaten in de horizontale voeg hebben een diameter van 12 millimeter. De tussenafstand bedraagt 10 tot 12 centimeter.

De gel maakt gebruik van het in de muur aanwezige water om zich door diffusie te verspreiden. Hierna verduurzaamt het zich tot een waterafstotende hars.

In de dampfase bezorgt het product waterafstotende eigenschappen aan het omgevende materiaal, dus ook aan die delen van de muur die niet direct met het product in aanraking zijn gekomen. Dit maakt het mogelijk muren met holtes, holle betonblokken en muren van cellenbeton te behandelen.

Dryzone is ontwikkeld met zorg voor mens en milieu, zegt Hilcon. De gel is watergedragen, heeft een lage toxiciteit en is geurloos en onontvlambaar. De bewoners kunnen tijdens de uitvoering van het werk gewoon thuis blijven.

Reageer op dit artikel