nieuws

Op Dubodag: kansen voor duurzaam slopen

bouwbreed Premium

den haag – Duurzaam slopen kan winst opleveren. Voordelen uit sloopprojecten zijn te behalen op economisch, milieu en maatschappelijk gebied. Dat zegt commercieel directeur H. Oranje van Oranje Demontage op de Nationale Dubodag 2005 vandaag in de Jaarbeurs in Utrecht.

Het beton van flatgebouwen aan de Baarsweg in Hoogvliet is door Oranje Demontage via De Boer Beton weer toegepast in ondergrondse afvalbakken van de Roteb. Op zich niet zo bijzonder, duurzaam slopen is al behoorlijk bekend. Maar Oranje heeft hier, in samenwerking met de Roteb, ook nog langdurig werklozen een kans geboden.

“Het is een resocialisatieproject geworden waarmee op meerdere vlakken voordeel wordt behaald uit een project, “zegt H. Oranje, commercieel directeur van Oranje Demontage uit Spijkenisse. Het bedrijf is al vele jaren bezig met een sloopmethode waarbij de vrijgekomen materialen zoveel mogelijk retour gaan naar de producenten. Elke fractie heeft een herbestemming bij de fabrikant of een bedrijf dat het weer inzet voor hoogwaardige (bouw) producten.

Belangrijk voor het slagen van dergelijke projecten is het afzetnetwerk, de constante kwaliteit en de manier van werken door de medewerkers van het bedrijf. Het minutieus afbreken van gebouwen lijkt veel meer te kosten dan het opbrengt. hoewel Oranje dat weerlegt. “Selectief slopen kan kostenneutraal. En als ik twee jongens een jaar aan werk kan helpen is dat ook winst voor de maatschappij. Helaas is dat effect nog moeilijk terug te vinden in de aanneemsom.”

Een ander voorbeeld is een project van begin dit jaar waar Oranje in opdracht van woningbouworganisatie Woonbron rond de veertig woningen sloopte in de Rotterdamse wijk Pernis. Een stoffeninventarisatie leerde dat kozijnprofielen, deuren, dakpannen, toiletpotten en badkranen konden worden hergebruikt. De te slopen gebouwen bevatten te weinig beton om als granulaat aan te bieden. Besloten is de steenachtige materialen toe te passen als fundatiemateriaal voor de aan te leggen bouwstraten, waarmee bespaard werd op transport- en stortkosten.

Oranje spreekt op de Nationale Dubodag die ingaat op de kansen voor Duurzaam Bouwen nu de subsidies wegvallen en Dubo niet meer hoog op de politieke agenda staat. “En kansen zijn er voor het selectief slopen nog genoeg”, stelt Oranje. “In de komende tien jaar zullen zo�n 300.000 woningen plaats maken voor nieuwbouw. Hergebruik van bouwmaterialen en een grotere inzet van secundaire grondstoffen zijn de oplossing voor het schaarser worden van bouwgrondstoffen.”

Reageer op dit artikel