nieuws

Onze leerlingen worden uitstekende vakmensen

bouwbreed Premium

vriezenveen – Aannemersbedrijf Bramer BV uit Vriezenveen mag zich het Beste leerbedrijf in de bouw van 2005 noemen. “De opleidingsinfrastructuur bij het bedrijf is uitstekend en voorziet in het goed volgen van het verloop en de vorderingen van de leerlingen”, oordeelde de jury van Bouwradius.

Willen staat doorgaans gelijk aan kunnen. Daarover zijn D.J. Verhoeven en G. Wessels, respectievelijk algemeen directeur en directeur werkmaatschappijen van Bramer, het eens. “Iemand die wel wil maar het vak niet direct in zijn vingers heeft, geven we extra begeleiding”, zegt Wessels.

Verhoeven: “Zo�n jongen sturen we niet meteen weg. Pas als iemand echt niet wil, stoppen we ermee. Met die werkwijze boeken we goede resultaten. Meestal worden onze leerlingen uitstekende vakmensen. Ook als ze een wat moeizame start hebben.”

Die volhoudersmentaliteit was een van de redenen dat het bedrijf werd gekozen tot beste leerbedrijf in de bouw. Daarnaast hechtte de jury waarde aan het grote aantal aankomende bouwvakkers dat bij Bramer werkt. Op een werknemersbestand van 165 zijn 21 leerlingen en 13 bevoegde leermeesters. Nog eens twintig vaklieden hebben weliswaar geen leermeestercertificaat maar beschikken wel over 25 tot 40 jaar werkervaring in de bouw. “En die zetten we ook in bij het opleiden van beginnende collega�s”, aldus Wessels. “Geen betere leraar dan iemand met vele jaren praktijkervaring.” De begeleiding die de leerlingen krijgen is intensief. “Vijf of tien leerlingen met een leermeester, zul je bij ons niet aantreffen. We streven ernaar om twee ervaren vakmensen drie leerlingen te laten scholen. En meestal lukt dat.”

Bramer Beheer en Exploitatiemaatschappij bv dateert uit 1922. Het richtte zich toen op onder meer het bouwen van bedrijfspanden. Tegenwoordig is het een holding met drie takken, te weten aannemerij, projectontwikkeling en het beheer van onroerendgoed. De omzet is zo�n 36 miljoen euro per jaar. Er zijn vestigingen in Vriezenveen, Geesteren, Dronten en De Wijk. De onderneming werkt binnen een gebied dat zich uitstrekt van Arnhem naar Assen en van Enschede tot en met Almere. Elke vestiging heeft leerlingen. “Wanneer we buiten onze regio werken, huren we leerlingen in bij het leerbedrijf in dat gebied. Die leiden we dan weliswaar niet op voor onze eigen onderneming, maar hun scholing komt de bedrijfstak in het algemeen wel ten goede.”

Bramer is aktief binnen de woning- en utiliteitsbouw. Het bouwde onder meer scholen, gezondheidscentra, verpleeg- en verzorgingshuizen. Daarnaast staat renovatie op het programma. De onderneming beschikt over een eigen timmerfabriek waar voor het eigen aannemersbedrijf en andere opdrachtgevers machinale timmerwerkzaamheden worden uitgevoerd.

Een belangrijke voorwaarde om al die bedrijvigheid in goede banen te leiden, is geschoold personeel. “Het opleiden van leerlingen is nodig om de toekomst van je bedrijf veilig te stellen”, zegt Verhoeven. Wessels: “Dat is niets nieuws. Al in de tijd van de gilden leerden jonge mensen het vak van ervaren krachten. In de loop der jaren is het systeem gemoderniseerd door het leerlingstelsel en het oprichten van samenwerkingsverbanden, dat wil zeggen regionale leerbedrijven. Het opleiden van leerlingen door het bedrijfsleven is echter een oude traditie. Dat geldt zowel in het algemeen als binnen onze onderneming.” Hij spreekt uit ervaring. Ruim dertig jaar geleden kwam hij als leerling in dienst van het bedrijf. “Door een combinatie van studie en hard werken, ben ik opgeklommen. Bij ons kunnen leerlingen dus directeur worden.”

Reageer op dit artikel