nieuws

OM eist taakstraffen en boetes tegen corrupte ambtenaren

bouwbreed

UTRECHT – Het Openbaar Ministerie heeft gisteren voor de Utrechtse rechtbank opnieuw taakstraffen en geldboetes geëist in een zaak waarbij rijksambtenaren zich lieten omkopen door bouwbedrijven in ruil voor opdrachten. Deze hele week dienen nog rechtszaken in het zogenoemde Boni-onderzoek.

De 58-jarige G. van E. was tot 1994 ambtenaar bij de Rijksgebouwendienst. Na zijn ontslag begon hij een eigen bouwadviesbureau dat het vooral moest hebben van opdrachten van zijn voormalige werkgever.

Het Openbaar Ministerie acht bewezen dat Van E. de Nederlandse staat heeft benadeeld door facturen in te dienen voor werk dat nooit werd verricht en zijn oude collega�s cadeaus te schenken in ruil voor opdrachten en een coulante houding tegenover de fikse facturen die hij indiende. Van E. pleegde die misdrijven in samenwerking met de vorig jaar tot twee jaar gevangenisstraf veroordeelde M. Door die zaak zijn ook de huidige rechtszaken aan het rollen gebracht.

Zo zijn offertes en facturen voor werk aan het Amsterdamse Parnas-complex, het Utrechtse Westraven en de rechtbanken van Den Helder en Haarlem opgehoogd.

Door middel van dure etentjes, flessen wijn en whisky, het betalen van een advocatenrekening en het financieren van een postzegelverzameling van de corrupte ambtenaren stelde Van E. zijn opdrachten veilig.

De officier van justitie hield in zijn strafeis rekening met het feit dat het onderzoek erg lang heeft geduurd, dat Van E. spijt heeft betuigd en dat de Rijksgebouwendienst ook niet vrijuit gaat. Hij betoogde echter ook dat “de mentaliteit van graaien en pakken wat je pakken kunt, niet onbestraft mag blijven”.

Omdat het bouwadviesbureau van Van E. nog steeds zakendoet met gemeenten vond hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar gepast. Daarnaast eiste hij een taakstraf van 240 uur en een boete van 10.000 euro.

Dure etentjes

Ook de inmiddels ontslagen ambtenaar D. van V. (59) hoorde een boete van 5000 euro en een taakstraf van 150 uur eisen. Van V. was sinds 1978 objectmanager van de Rijksgebouwendienst in de regio Utrecht. Hij zou in die functie maandelijks getrakteerd zijn op dure etentjes door Van E., liet de kosten van een advocaat door Van E. betalen en leverde restaurantbonnen bij de bouwadviseur in, die contant werden afgerekend.

Van V. ontkende die beschuldigingen gisteren. “Het doet me vreselijk veel verdriet als andere mensen zo over me praten”, aldus de verdachte.

Wel gaf de ontslagen ambtenaar toe dat hij verschillende bouwbedrijven klussen aan zijn woning liet doen. Klussen, waarvoor hij hoge kortingen bedong en in termijnen mocht betalen. Alle bedrijven zeggen dat ze daarmee instemden, omdat ze via Van V. lucratieve opdrachten voor de Rijksgebouwendienst kregen. Volgens Van V. was die gang van zaken “niet al te snugger”.

Vandaag en morgen moeten nog twee ambtenaren en vier aannemers zich voor de rechter verantwoorden wegens corruptiezaken in het Boni-onderzoek. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Reageer op dit artikel