nieuws

Nederlanders steeds zuiniger met energie

bouwbreed

VOORBURG – Nederlanders maken steeds meer gebruik van energiezuinige apparaten, zoals een hoogrendementsketel (hr-ketel) en spaarlampen. Ook proberen mensen energie te besparen door minder licht te laten branden en water te besparen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2004 was 52 procent van de Nederlandse huishoudens in het […]

VOORBURG – Nederlanders maken steeds meer gebruik van energiezuinige apparaten, zoals een hoogrendementsketel (hr-ketel) en spaarlampen. Ook proberen mensen energie te besparen door minder licht te laten branden en water te besparen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2004 was 52 procent van de Nederlandse huishoudens in het bezit van een hr-ketel. Dat is 10 procent meer dan in 1999. Vooral woningeigenaren en bewoners van eengezinswoningen maken gebruik van dit type ketels. Ze komen vaker voor in kleinere gemeenten dan in sterk verstedelijkte gebieden.

Ongeveer 14 procent van de huishoudens verwarmt het huis met een verbeterdrendementsketel. Een derde maakt gebruik van andere manieren, zoals een conventionele ketel, een kachel, zonnepanelen of stadsverwarming.

Het gebruik van spaarlampen is toegenomen van 56 procent in 1999 naar 62 procent in 2004. Meer ouderen dan jongeren verlichten hun huis met deze soort lampen. Verder probeert ruim driekwart van de huishoudens te bezuinigen door minder licht te laten branden. Driekwart van de mensen wil besparen door de kraan minder lang te laten lopen. Dat is een lichte daling vergeleken met 1999.

Reageer op dit artikel