nieuws

Montagetafel voor de houtskeletbouw

bouwbreed Premium

sneek – H&M houtbewerkingmachines uit Sneek heeft een nieuw montagesysteem ontwikkeld voor de houtskeletbouw. De machine vult het gat tussen een simpele houten tafel waarop elementen worden gespijkerd en de geavanceerde geautomatiseerde straten.

“We werken veel voor de prefab industrie en deze machine vult een lacune in het aanbod. De geheel geautomatiseerde systemen zijn vaak te geavanceerd en vergen een forse investering. Met dit nieuwe montagesysteem hebben we een perfecte tussenoplossing”, aldus directeur Marcel van der Molen van H&M.

Prefab elementen worden steeds hoger, dus zijn haaksheid en rechtheid van cruciaal belang. De machine van H&M is hiervoor een goede oplossing. Het systeem bestaat uit een tafel met een vast en een beweegbaar deel waarop de onderdelen van een element worden geplaatst, waarna de beweegbare zijde het element klemt en haaks drukt.

Voor het aandrukken van de steeds dikker wordende elementen is het systeem voorzien van hoge rollen die automatisch wegklappen als de spijkerunits voorbij komen. Dit systeem zorgt dat enigszins scheef hout goed tegen de stijlen wordt gedrukt.

Automatisch

Geheel handmatig montagewerk voor de houtskeletbouw is niet alleen lastig, maar levert ook het risico van rsi-klachten op. Daarom heeft de montagetafel aan beide zijden een wagen met een spijkerapparaat. Door het bewegen van de wagen aan één zijde, volgt de wagen aan de andere kant automatisch, zodat één operator aan beide zijden tegelijkertijd spijkert.

Tijdens het spijkeren wordt de tussenstijl pneumatisch naar beneden gedrukt om een zo recht mogelijk element te krijgen. Met behulp van een richtlaser kan de spijkerunit worden gepositioneerd. Er kan worden gekozen voor twee of drie spijkers per stijl. Na het indrukken van een knop wordt de stijl geklemd en daarna automatisch gespijkerd.

Het positioneren van de tussenstijlen kan met behulp van een laser die boven de tafel hangt, of via inkjet markering van het hout op een H&M afkortzaag, beide direct ingelezen vanuit de tekensoftware. Handmatig uitzetten kan natuurlijk ook.

Als het element klaar is, kan het worden afgevoerd via een set rolrails die pneumatisch omhoog komen, naar bijvoorbeeld een kanteltafel. “Grote voordelen van het systeem zijn de eenmansbediening, hogere kwaliteit van het element en ontlasting van de bediener, omdat deze niet meer handmatig hoeft te spijkeren”, aldus Van der Molen.

H&M heeft inmiddels – in twee maanden tijd – drie montagetafels verkocht. Die gaan allemaal de grens over; naar Ierland, Schotland en Engeland. Ook in Nederland is H&M in gesprek met geïnteresseerden.

Reageer op dit artikel