nieuws

Minder omzet Skanska door verkoop bedrijfsonderdelen

bouwbreed Premium

solna – Het Zweedse bouwconcern Skanska heeft over de eerste negen maanden van dit jaar een omzet geboekt van 9,3 miljard euro. De winst kwam uit op 295 miljoen euro.

De bedrijfsopbrengsten daalden met 210 miljoen euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is vooral het gevolg van de verkoop van bedrijfsonderdelen. Operationeel nam de omzet met 2 procent toe. Met name de bouwdivisie boekte daarbij vooruitgang. De omzet van de grootste tak van de onderneming steeg met 4 procent.

Bestuursvoorzitter S. Graham toonde zich tevreden over de resultaten. Hij wees daarbij op de marge van de bouwpoot, die inmiddels 3,1 procent bedraagt. In Noorwegen werd zelfs een marge behaald van ruim 7 procent, hoofdzakelijk door de afronding van twee grote infrastructurele werken. In de Verenigde Staten daarentegen moest Skanska in het derde kwartaal een verlies slikken.

Het orderboek nam in de maanden juli, augustus en september toe met 38 procent. Skanska profiteert daarbij vooral van de toenemende vraag naar nieuwbouwwoningen. De woningontwikkeldivisie zag haar omzet in de eerste negen maanden van het jaar met bijna 7 procent groeien tot 452 miljoen euro.

Optimistisch is topman Graham over de Amerikaanse markt. Door het zware orkaanseizoen zal de vraag op de inframarkt toenemen. In Latijns-Amerika ziet Skanska de investeringen van de olie- en gasindustrie aantrekken. Wel maakt Graham zich zorgen over de toenemende prijs van brandstof en bouwmaterialen. “Die komen weer voor risico van de aannemer.”

Gisteren maakte Skanska bekend dat in Engeland een pfi-contract is verworven. Samen met een partner gaat het concern drie ziekenhuizen ontwerpen, bouwen, onderhouden en beheren. Ook de financiering nemen de bedrijven voor hun rekening. Skanska investeert 21miljoen euro in het project. Het bouwcontract heeft een waarde van 421 miljoen euro.

Reageer op dit artikel