nieuws

Maquettes na 85 jaar weg van zolder Rotterdams stadhuis

bouwbreed Premium

rotterdam – Op de zolder van het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel staan al sinds 1920 grote gipsen maquettes van datzelfde gebouw. Hoe ze er ooit zijn gekomen is een raadsel, want ze zijn te groot om de zoldertrappen af te sjouwen.

Toch begint het Nederlands Acrhitectuurinstituut (NAi) met de verhuizing van de twintig maquettes. “We moeten ze uit elkaar moeten halen, want sommige zijn wel 1 tot 1,5 meter hoog. Ze zijn van gips en dus heel breekbaar,” zegt Karien Beijer die het verhuisproject coördineert. De maquettes verhuizen naar het maquettedepot van het Nai in de Van Nelle Ontwerpfabriek, waar ze worden gerestaureerd.

In 1913 kreeg architect Henri Evers de ontwerpopdracht uit een prijsvraag. Behalve zijn maquettes zijn ook vier van de niet-winnende ontwerpen bewaard gebleven. Volgens Beijer zijn de maquettes die op de zolder staan in meer opzichten van belang voor de architectuurhistorie, niet alleen voor Rotterdam, maar ook landelijk.

Medewerkers van het NAi zullen de fragiele maquettes uit elkaar halen op de manier waarop ze ooit in elkaar zijn gezet. De onderdelen worden in kleinere stukken verdeeld. “We zullen ze dan met karretjes of liften van de zolder moeten halen. Hiervoor moeten we deuren uit hun posten.” aldus Beijer.

Publiek kan de maquettes op 22 en 23 november op de zolder van het stadhuis bekijken. Vanaf 21 januari zijn de maquettes op hun nieuwe plek in het NAi-depot te zien. (anp)

Reageer op dit artikel