nieuws

MAN beperkt kans op kantelen en scharende trekker

bouwbreed Premium

vianen – MAN beperkt de kans op kantelen en scharen van de TGA Euro-4 trekker. De fabrikant levert deze speciaal voor de Nederlandse markt ontwikkelde trekker voortaan standaard met Elektronisch Stabiliteits Programma (ESP) en TipMatic versnellingsbak.

ESP grijpt in bij onverhoedse manoeuvres, te snel ingezette bochten of als de toestand van het wegdek de stabiliteit van de combinatie in gevaar brengt. Transporteurs laten het vanwege de hoge kosten niet snel inbouwen, weet MAN. De kostprijs daalt evenwel wanneer de vraag toeneemt.

Door ESP standaard in te bouwen zegt de fabrikant mee te werken aan een lagere prijs. ESP wordt ook geleverd voor TGA trekkers met een hefbare en gestuurde voorloopas. In dit geval moet de beveiliging bij de ingreep in het motormanagement en in het remsysteem rekening houden met de wielbasis, die verandert door het heffen of laten zakken van de voorloopas.

MAN monteert ook standaard de geautomatiseerde TipMatic versnellingsbak op deze trekkers. De TipMatic bespaart geld doordat het brandstofverbruik daalt en schakelfouten zijn uitgesloten. De bestuurder hoeft geen toerentallen meer in het oog te houden en niet meer te schakelen.

MAN zegt de verkeersveiligheid verder te bevorderen met onder meer een �rijbaanbewaker�. Dit systeem registreert met een videocamera achter de voorruit de zijdelingse bewegingen van het voertuig. Een luid signaal klinkt als de bestuurder over de streep gaat zonder zijn richtingaanwijzers te gebruiken. Het systeem werkt ook �s nachts.

Reageer op dit artikel