nieuws

Lening van corporaties aan starters voor kopen huurhuis

bouwbreed Premium

den haag – Huurders moeten gemakkelijker hun woning kunnen kopen van de woningcorporatie. De corporatie zou hiervoor een lening of hypotheek moeten verstrekken aan de huurders.

Dit stellen de Tweede-Kamerfracties van VVD en GroenLinks woensdag voor in de Kamer in een motie, als de begrotingsbehandeling van VROM wordt afgerond. De fracties willen hiermee starters op de woningmarkt helpen met het financieren van een koopwoning.

Volgens VVD-kamerlid J. Veenendaal zouden de starters voor bijvoorbeeld een woning die 150.000 euro waard is, slechts voor 100.000 euro financiering nodig hebben. “Die 50.000 moet dan apart worden gehouden en de starters betalen er geen rente over. Als de woning vervolgens over een aantal jaren weer wordt verkocht voor bijvoorbeeld 175.000 euro, dan komt die 150.000 euro weer terug naar de corporatie”, rekent Veenendaal voor. Deze regeling is wel beperkt tot hypotheken die vallen onder de Nationale Hypotheek Garantie, dus van maximaal 240.000 euro.

Corporaties die er financieel niet zo warmpjes bij zitten, zouden volgens de beide fracties borg kunnen staan voor een goedkope lening van de starters bij een bank.

Een tweede motie van VVD en GroenLinks draagt minister Dekker (VROM) op om met de corporaties te bekijken ze tot 2010 twintig procent van hun woningvoorraad te koop kunnen aanbieden aan zittende huurders.

Reageer op dit artikel