nieuws

Krenterigheid

bouwbreed Premium

In Nederland mag je alles zeggen, maar je hoeft niet alles te zeggen. Dat zei pa van Gogh tegen zijn zoon Theo. Daarom heb ik me maar ingehouden tegenover de staatssecretaris Joop Wijn (CDA) toen hij afgelopen maandag weigerde starters op de koopwoningmarkt vrij te stellen van overdrachtsbelasting. Wel heb ik tegen het advies van […]

In Nederland mag je alles zeggen, maar je hoeft niet alles te zeggen. Dat zei pa van Gogh tegen zijn zoon Theo. Daarom heb ik me maar ingehouden tegenover de staatssecretaris Joop Wijn (CDA) toen hij afgelopen maandag weigerde starters op de koopwoningmarkt vrij te stellen van overdrachtsbelasting.

Wel heb ik tegen het advies van mijn tandarts in, met mijn tanden geknarst. Ik vind deze weigering niet een beetje dom maar oerstom.

Tot 1979 bedroeg de overdrachtsbelasting maar (?) vijf procent, de een procent verhoging daarna (tot en met heden) was tijdelijk. Om de begroting van het rijk op orde te brengen. Ja, ja, we tuinen er steeds weer in.

Vergelijkt u maar eens het tijdelijke benzinekwartje van Wim Kok, dat we nog steeds betalen. Ons landje loopt voorop in Europa als het gaat om overheidsuitgaven ten opzichte van het Nationale Bruto Product of Inkomen. Het is dito gesteld met onze belastingheffing.

Tot wezenlijke en substantiële bezuinigingen is het bij de opvolgende regeringen niet gekomen. De uitgaven stijgen steeds meer, terwijl er natuurlijk best uitgaven bijzetten die kunnen verdwijnen. Maar de lef hiertoe slaat steeds weer om in laf gedrag in de politiek.

Maar kort en goed Joop Wijn kan dus geen geld vinden om de overdrachtsbelasting voor starters op de koopwoningmarkt kwijt te schelden. Ik vind het een ongeloofwaardig argument. Ik miste bij de Tweede Kamermeerderheid voor dit voorstel van PvdA en CDA de keiharde argumenten voor hun eigen voorstel tot kwijtschelding. Namelijk: nu kopen deze starters geen woningen en incasseert deze meneer Wijn ook geen overdrachtsbelasting en btw op nieuwbouwwoningen. Dus in feite geeft hij niets weg. Maar indirect krijgt hij meer belastingontvangsten omdat een hogere verkoop van koophuizen en koopflats de economie stimuleert en daardoor de belastingontvangsten. Dat mist hij nu.

Bij verkoop van nieuwbouwwoningen betalen kopers meestal 19 procent btw en geen overdrachtsbelasting. Tegelijk met het kwijtschelden van overdrachtbelasting kan dit btw-tarief dan ook naar zes of nul procent. Deze maatregelen kunnen de doorstroming naar koopwoningen en van huur- naar koopwoningen sterk bevorderen. Want dat is hoog nodig want andere maatregelen verhinderen juist deze doorstroming.

Zoals daar is: de maximale koopsom voor hypotheekgarantie die nu 240 duizend euro v.o.n. bedraagt en waarvoor men in de Randstad amper een flatje van 50 vierkante meter kan kopen. En wat te denken van de kunstmatig hoge grondprijzen die gemeenten rekenen om hun wellustige begrotingen sluitend te krijgen. En dan zwijg ik nog maar over de haast pervers hoge erfpachtcanons die gemeenten denken te kunnen afleiden van die idem kunstmatige hoge grondprijzen om daarmee hun gemeentekassen te spekken. Om mijn imago van optimist niet te versjteren, zwijg ik over de andere woonlasten die maar blijven stijgen.

Dus Tweede Kamerleden van alle partijen grijp die meneer Wijn bij zijn lurven en laat hem – in weerwil van zijn ambtenaren – tot zijn verstand komen. Doe iets aan die overdrachtsbelasting om eindelijk die starters een steun in de rug te geven.

Reageer op dit artikel