nieuws

Kabinet schrapt extra keuring nieuwe liften

bouwbreed Premium

den haag – Nieuwe liften hoeven nog maar een keer te worden gekeurd voordat zij in gebruik mogen worden genomen. Nu zijn er nog twee keuringen nodig. Het kabinet heef besloten dat dit niet langer nodig is om de veiligheid te waarborgen. Dat is de kern van de wijziging van een Warenwetbesluit waarmee de ministerraad, […]

den haag – Nieuwe liften hoeven nog maar een keer te worden gekeurd voordat zij in gebruik mogen worden genomen. Nu zijn er nog twee keuringen nodig. Het kabinet heef besloten dat dit niet langer nodig is om de veiligheid te waarborgen.

Dat is de kern van de wijziging van een Warenwetbesluit waarmee de ministerraad, op voorstel van staatssecretaris Van Hoof (sociale zaken) heeft ingestemd. Het afschaffen van de keuring scheelt het betrokken bedrijfsleven jaarlijks bijna 1 miljoen euro aan administratieve lasten.

Europese regels verplichten fabrikanten van liften, voor ingebruikneming, een eindcontrole uit te voeren. Grote bedrijven zijn vaak gecertificeerd om dit zelf te doen, kleine bedrijven laten het door een keuringsinstelling doen. Uit onderzoek blijkt dat deze keuringen voldoende zijn.

Daarom is er geen reden meer om, uit oogpunt van veiligheid, vast te houden aan de keuring die na de verplichte eindcontrole door een onafhankelijke keuringsinstelling moet worden uitgevoerd.

Reageer op dit artikel