nieuws

Installatiesector sluit deur voor schikking

bouwbreed

zoetermeer – De installatiesector treft in de bouwfraudezaak definitief geen schikking met benadeelde opdrachtgevers. Dat zegt voorzitter J. Heeres van brancheorganisatie Uneto-VNI.

Volgens Heeres kan van een schikking geen sprake zijn, omdat daarvoor twee partijen nodig zijn. “En die zijn er niet.”, aldus de Uneto-VNI-voorman. “De installatiebedrijven hebben, voor zover bekend, geen claims van opdrachtgevers ontvangen. Dan kun je dus ook niet schikken.”

De installateurs ontkennen niet dat er in het verleden vooroverleg is gevoerd, alleen heeft dat volgens hen nooit geleid tot prijsopdrijving. Ook daarom is een schikking, of wat voor regeling met opdrachtgevers dan ook, niet aan de orde, aldus Heeres.

Eerder dit jaar trof de bouwsector wel een schikking, van 73,5 miljoen euro. De installatiebedrijven weigerden toen een duit in het zakje te doen, tot groot ongenoegen van de organisatie Bouwend Nederland en politiek Den Haag. Heeres: “Dat ging om claims tegen de gww-sector. Daar wilden onze leden begrijpelijkerwijs niet aan bijdragen.”

Heeres benadrukt dat niet het beeld mag ontstaan dat de installatiesector geen schoon schip wenst te maken. Want dat is zeker niet zo. “Wij willen geen schikking, maar wel een cultuuromslag. Daarom zijn we op de innovatieve toer gegaan. Dat heeft inmiddels al 2,5 miljoen euro gekost.”

Zo is onder meer een innovatiefonds opgericht. De installatiebedrijven zijn gevraagd om dat te vullen. Volgens Heeres sluit dat initiatief aan bij de ideeën van de Regieraad en minister Brinkhorst (economische zaken).

De voorzitter wijst er verder op dat mededingingsautoriteit NMa de installatiebranche inmiddels een boete van 40 miljoen euro heeft opgelegd voor overtreding van het kartelverbod. Die boetes zullen worden betaald. “Daarmee hebben wij het hele proces dus op een fatsoenlijke manier doorlopen.”

Uneto-VNI zal zich komende tijd hard gaan maken voor invoering van de gedragscode, kondigt Heeres aan. De eerste drie jaar neemt de branchevereniging de kosten voor registratie van de code bij de Stichting Beoordeling Integriteit Bouwnijverheid (SBIB) voor zijn rekening. Dat moet ertoe leiden dat een groot aantal bedrijven zich aansluit bij de SBIB.

Leden die zich in de toekomst schuldig maken aan overtreding van de Mededingingswet, zijn straks niet meer welkom bij Uneto-VNI. Heeres onderzoekt de mogelijkheid om uitsluiting van bedrijven in de statuten vast te leggen.

Reageer op dit artikel