nieuws

Hydropack-vegetatiedak doet ook dienst als waterbuffer

bouwbreed

parijs – Een kant-en-klaar grasdaksysteem, dat tegelijkertijd als waterbuffer dienst doet voor zowel platte als hellende daken. Dat is de Hydropack van fabrikant Le Prieuré uit Moisy, Frankrijk. Het systeem kreeg vorige week een gouden medaille op het innovatieconcours van de bouwbeurs Batimat in Parijs.

Uit de keuken van Le Prieuré komen nog meer kant-en-klare groenproducten, die al langer op de Nederlandse markt bekend zijn. Zo zijn er de erfafscheidingshaag Mobilane, die in gestapelde vorm ook als gevelbekledingselement is toe te passen en de begroeide kokosmat als bodembedekker voor �instant� groene bermen en taluds. Al deze producten hebben het voordeel dat er na het aanbrengen meteen een groen uiterlijk is, zonder het groeiproces te moeten afwachten.

De Hydropack is een vergelijkbaar product voor het dak. Het bestaat uit aan elkaar te klikken bakken van gerecycled pehd. De afmetingen zijn 600 x 400 x 90 millimeter.

In de bodem van deze bakken zijn vierkante ruimten ingestanst. Deze gaten worden opgevuld met een afwaterend granulaat. Dit granulaat zorgt er alleen al voor dat 8 liter water per vierkante meter kan worden vastgehouden. Per vierkante meter zitten er 500 gaten in een bak. Er tussendoor lopen afwateringskanaaltjes.

Over de granulaatlaag komt een filterlaag van polypropyleen. Daaroverheen zit weer het substraat, een kokosmat met teelaarde. Deze onderlaag is de voedingsbodem voor de beplanting. De bovenste laag is de sedumbeplanting die in verschillende typen is gegroeid in de kwekerij van La Prieuré.

De maximale buffercapaciteit van de complete begroeide bak wordt dan 32 liter per vierkante meter.

Een droge bak met vegetatie weegt 12 kilogram, ofwel 50 kilogram per vierkante meter. De met water doordrenkte bak weegt 21 kilogram (88 kilogram per vierkante meter).

Volgens Le Prieuré houdt Hydropack meer water vast dan vergelijkbare begroeide daken. Het grote voordeel is daarbij dat het bij stortbuien prima werk verricht. De vele verspreide afvoerkanaaltjes voorkomen dat er zich grote waterstromen vormen.

Hetzelfde drainagesysteem zorgt er tegelijkertijd voor dat de wortels van de planten niet kunnen verstikken.

Volgens Le Prieuré kan het Hydropacksysteem zonder problemen worden gebruikt op alle platte en hellende daken. Het maakt daarbij niet uit wat de ondergrond is. Een waterdicht membraan, golfplaten, stalen platen, het maakt niet uit.

Het systeem kan het gehele jaar door, ongeacht het seizoen worden aangebracht. Voor de locatie geeft de fabrikant aan dat het is toe te passen van de Middellandse Zee tot het noorden van Europa. De kleur zal alleen met de seizoen mee veranderen van groen naar rood.

Op www.vegetalid.com zijn alle bijzonderheden te zien.

Reageer op dit artikel