nieuws

Hotel voor Chinese toeristen en zakenmensen

bouwbreed

rijswijk – Met het ontwerpen en de bouw van een Chinees hotel op het Delftse bedrijventerrein Ypenburgse Poort neemt MIII Architecten een voorschot op de toekomst. Het is het eerste hotel op Nederlandse bodem dat tot stand komt met kapitaal van een private belegger uit China.

Zo�n twee jaar geleden is directeur C.Z. Zhang van de Shanghai Taiyuan Property Company Ltd. uit Shanghai de onderhandelingen met de gemeente Delft begonnen. Onlangs is met BAM Utiliteitsbouw een overeenkomst getekend, in december kan de bouw beginnen.

“De investering heeft te maken met de groei van het aantal Chinezen die naar het buitenland kunnen”, weet architect Remko van Buren. “Was het vroeger zo dat je als Chinees alleen het land kon verlaten als daar een serieuze reden voor was, zoals zaken doen, sinds kort kunnen Chinezen vrij makkelijk een visum krijgen, mits een officiële reisorganisatie de reis regelt. Bezochten tot nu toe per jaar 30.000 tot 40.000 Chinezen Nederland, tussen nu en drie jaar ligt dat aantal rond 500.000 per jaar. Hoeveel zullen dat er zijn over tien jaar?”, probeert hij zich een voorstelling te maken.

Het project kwam anderhalf jaar geleden in een stroomversnelling toen het Rijswijkse architectenbureau bij de onderhandelingen werd betrokken. “De gesprekken met de gemeente Delft vlotten niet meer zo erg,” verklaart Van Buren die samen met zijn collega Leendert Steijger het hotel heeft ontworpen. “Niet dat de verhoudingen slecht waren, maar de vraag was: hoe nu verder? Wij konden de ideeën van Zhang verbeelden en dat bleek nu precies waar hij behoefte aan had”, vult Steijger aan.

Maar er bleek meer aan de hand. Van Buren: “Eigenlijk had Zhang iemand nodig die hem van A tot Z kon vertellen hoe de dingen werken in Nederland. Er was veel koudwatervrees. Allerlei angsten kwamen aan de oppervlakte. Zhang dacht �we hebben nu wel grond, maar krijgen we die bouwvergunning wel�. Uiteindelijk zijn we in het hele traject adviseur geweest. We hebben geholpen met de grondexploitatie, het onderzoeken van het bestemmingsplan, het meedenken bij de opstelling van het programma van eisen en tal van andere zaken. Ontzettend interessant!”

Zaken doen met Chinezen is in de eerste plaats vriendschap sluiten, is inmiddels de ervaring van het duo dat twee keer naar Shanghai is afgereisd om de opdrachtgever beter te leren kennen. “We hadden verwacht dat we toch zeker een hele dag zouden vergaderen over de bouwplannen, maar het was vooral socializen, uitgaan en met elkaar eten. We wilden goed beslagen ten eis komen en hadden stapels tekeningen bij ons, maar de projectbesprekingen kwamen op de tweede plaats. Zhang heeft ons Shanghai laten zien, alsof hij daarmee wilde zeggen: �kijk, zo leven wij hier en deze zaken vinden wij belangrijk�.”

Het hotel is daar dan ook een afspiegeling van. “Ze brengen hun cultuur hier naartoe”, zegt Van Buren. “Het moet een tweede thuis zijn waar ook allerhande activiteiten kunnen worden ondernomen. Zo heeft het hotel zeventig kamers voor zakenmensen en toeristen maar ook karaokebars, lobbies, een conferentieruimte, een massagesalon en een heel groot restaurant met vipruimtes waarvan het eten niets te maken heeft met het eten zoals wij dat hier gewend zijn. Het hotel van totaal 6000 vierkante meter bestaat voor 1800 vierkante meter uit publieke ruimte. In een Nederlands vier- of vijf-sterrenhotel van dezelfde omvang zou dat zo�n 600 vierkante meter zijn.”

Dat het hotel langs de A13 op een bedrijventerrein komt, vinden de architecten niet bezwaarlijk. Steijger: “Zij zien de Randstad heel anders, veel meer als een metropool. Als het maar dichtbij Schiphol ligt, redeneren zij. Ze zijn gericht op de Rotterdamse haven en het bestuur in Den Haag. Dat Delft zoveel medewerking heeft verleend en graag contacten aanknoopt met Chinese bedrijven, speelt ook een belangrijke rol.”

Het enige probleem is om veel kapitaal China uit te krijgen. Zhang moet daarover verantwoording afleggen aan de Chinese regering. Maar MIII Architecten heeft al gemerkt dat dit soort pilotprojecten ook in andere landen, zoals Frankrijk en Duitsland plaatsvinden. Alsof de Chinese overheid voor elk land een ontwikkelaar heeft uitgekozen die de markt gaat verkennen.

“Eigenlijk wordt het hotel een groot handelscentrum”, zegt Van Buren. “De Chinezen netwerken als bezetenen en handelen in alles. Ze zitten meteen op niveau, komen overal binnen en zitten nu al in veel delegaties.” Het heeft volgens hem alles te maken met hun manier van zaken doen. “Ze zijn charmant, open en vriendelijk, waardoor je net dat stapje meer voor ze zet. Ze doen zaken op gevoel. Het moet klikken, ze moeten je gewoon aardig vinden en daar nemen ze ook de tijd voor. Dan komt de rest vanzelf.”

Ook BAM Utiliteitsbouw, die het casco gaat bouwen, heeft dat ondervonden. Het hotel, dat een totale investering vraagt van circa 10 miljoen euro, komt tot stand in een bouwteamconstructie. MII Architecten, die de totaalopdracht heeft verkregen, heeft een tiental aannemers voorgedragen. “Zhang koos voor BAM omdat ze internationaal georiënteerd zijn, niet om prijstechnische redenen. Over de prijs hebben ze nog flink moeten onderhandelen.”

Reageer op dit artikel