nieuws

Het laatste hoofdstuk in een Arabisch sprookje

bouwbreed Premium

DUBAI/ROTTERDAM – De megadeal die baggerbedrijf Van Oord maandag tekende voor de aanleg van het derde palmboom-vormige eiland voor de kust van Dubai kwam niet uit de lucht vallen. Van Oord is al sinds 2001 actief in het emiraat dat onderdeel uitmaakt van de Verenigde Arabische Emiraten en is er verantwoordelijk voor tal van landwinningprojecten.

Dubai is de plek van de overdrijving. Niets lijkt in het Golfstaatje te gek. Sinds Sheik Maktoum III ibn Rashid Al Maktoum en zijn twee broers Mohammed (kroonprins en minister van Defensie) en Hamdan (minister van Financiën) het emiraat besturen, is er voor miljarden geïnvesteerd in onroerend goed en infrastructuur. De dynastie zag al vroeg in dat de olie-inkomsten, waar de familie zijn rijkdom mee heeft vergaard, ooit zouden opdrogen en sindsdien wordt alles op alles gezet om toerisme tot de belangrijkste inkomstenbron te maken. En toerisme betekent in Dubai toerisme voor de allerrijksten. Naast het eerste zevensterrenhotel ter wereld en straks de hoogste wolkenkrabber heeft Dubai nog een primeur: de grootste kunstmatige eilanden ter wereld.

In 2001 kreeg het Rotterdamse Van Oord de opdracht voor de aanleg van Palm Jumeirah, een eilandengroep in de vorm van een palmboom met daarop de meest luxueuze hotels en resorts ter wereld. Twee jaar later mochten de Rotterdammers ook The World opspuiten: driehonderd eilandjes in de vorm van de wereldkaart. De eilandjes zijn voor miljoenen te koop; gelukkige eigenaars bevinden zich voornamelijk in de voetballerij.

En tussendoor werd nog even een tweede palmboom voor de kust gelegd: Palm Jebel Ali, 50 procent groter dan de eerste en met de nadruk op watersport. Met jachthavens en waterwoningen en in het midden een Arabisch gedicht, geschreven door de sjeik zelf en alleen vanuit de lucht te lezen.

Ontwikkelaar van de projecten is Nakheel, het onroerend goedbedrijf waarin de familie van de

sjeik in participeert.

Huisaannemer

Van Oord is inmiddels huisaannemer van Nakheel. Naast de aanleg van de eilanden is de baggeraar betrokken bij verbreding van stranden, de aanleg van jachthavens, van nieuwe schiereilanden en van golfbrekers. Daarnaast is het bedrijf samen met Nakheel verantwoordelijk voor het transport van enorme hoeveelheden rotsblokken uit steengroeven verspreid over de emiraten naar de zee voor Dubai. Stuk voor stuk opdrachten waarmee daags na het tekenen van de contracten werd begonnen. Illustratief voor de daadkracht van de Arabieren.

De onderhandelingen met Nakheel over het laatste hoofdstuk in wat al het achtste wereldwonder wordt genoemd, Palm Deira – twee keer zo groot als de eerste palm – duurden weliswaar bijna een jaar, maar van een aanbesteding was geen sprake. Van Oord is gevraagd.

Met de deal garandeert het bedrijf een derde van het personeel de komende acht jaar werk. Een woordvoerder sluit niet uit dat ook concurrenten een graantje meepikken. De tijd moet uitwijzen of Van Oord zelf voldoende capaciteit heeft.

Reageer op dit artikel