nieuws

Herbouw Maastrichtse kabouterwoningen

bouwbreed Premium

maastricht – Woningstichting Maasvallei in Maastricht ontwikkelde een uniek plan om de 225 zogenoemde kabouterwoningen in de Maastrichtse wijk Trichterveld te renoveren. De woningen worden, zodra ze door de huurder zijn verlaten, afgebroken en opnieuw opgebouwd.

De sociale huurwoningen verkeren in slechte staat, maar zijn bij de wijkbewoners razend populair. Het zijn kleine, witte bungalows die de wijk een bijna sprookjesachtige aanblik geven.

Volgens directeur J. Lennertz van Maasvallei is de helft van de bewoners ouder dan 65 jaar. “Het opknappen van een bestaande woning kost een ton. En dan nog blijft het ouwe kraam”, stelt Lennertz. De woonstichting vervangt die naoorlogse noodwoningen daarom geleidelijk door identieke, maar modernere huur- en koopwoningen. Dat gebeurt zodra een blok van twee woninkjes onder een kap helemaal leeg komt. Dan volgt nieuwbouw van iets grotere, maar uiterlijk toch gelijk uitziende comfortabele prefab-woningen. Binnen tien weken is het nieuwe huis klaar.

Bewoners van Trichterveld hebben voorrang bij de toewijzing. “Op die manier beperken we de overlast voor de andere bewoners tot een minimum. Geen bulldozers die een hele straat platgooien, maar blok voor blok vervangen. We slopen eerst de oude woningen, leggen de fundering aan, laten die drie weken drogen, dan komt de vrachtwagen met de wanden en vloeren, die staan binnen een dag tot aan de nok op de fundering. Vervolgens hebben we nog tien weken nodig om de gevels op te metselen, de pannen op het dak te leggen en de inrichting binnen te doen”, somt Lennertz op.

Hij noemt het idee uniek voor Nederland, te meer omdat de helft van de woningen de verkoop in gaat. Om te voorkomen dat de wijk een ander aanzicht krijgt en ervoor te zorgen dat de woningen wit geschilderd blijven en er haagjes rondom staan, is er een vereniging van huiseigenaren opgericht. Lennertz: “Daardoor garanderen we dat de wijk blijft zoals die is.” De eengezinswoningen blijven bovendien levensloopbestendig, net als de oude. Alle voorzieningen bevinden zich op de begane grond, onder het schuin aflopende dak is er op de eerste verdieping slechts ruimte voor een logeerkamertje.

Momenteel staan veertig woningen leeg, maar die kunnen nog niet worden afgebroken, omdat “de buurman nog in het blok van twee onder een kap woont”. Inmiddels staan er al twee nieuwe bungalows. “Die hebben we moeten bouwen omdat een blok bij de laatste aardbeving zo beschadigd raakte dat de woningen moesten worden gesloopt. De bewoners wonen nu als eerste in de nieuwe huisjes��.

Het ontwerp voor de nieuwbouw is van de hand van de Maastrichtse stadsarchitect Dingemans. Omdat de nieuwe huizen iets groter zijn dan de oude, moet er wel herverkaveld worden, en kunnen er iets minder woningen gebouwd worden dan er nu staan.

Reageer op dit artikel