nieuws

Geluidsscherm van zes kilometer in Tilburg

bouwbreed Premium

tilburg – Dwars door de binnenstad van Tilburg komen geluidsschermen van 2 meter hoog aan weerszijden van het spoor. De schermen worden aangebracht over een totale lengte van 6 kilometer. Prorail plaatst de schermen op initiatief van de gemeente. Het is een van de maatregelen die Tilburg neemt om de geluidsoverlast rond het spoor te […]

tilburg – Dwars door de binnenstad van Tilburg komen geluidsschermen van 2 meter hoog aan weerszijden van het spoor. De schermen worden aangebracht over een totale lengte van 6 kilometer. Prorail plaatst de schermen op initiatief van de gemeente.

Het is een van de maatregelen die Tilburg neemt om de geluidsoverlast rond het spoor te verminderen. Over datzelfde tracé brengt Prorail ook raildempers aan. Het plaatsen van de geluidsschermen en de raildempers kost 8 miljoen euro. Het bureau Sanering Verkeerslawaai van het ministerie van VROM betaalt de kosten.

Doordat de geluidsschermen gecombineerd worden met raildempers hoeven de schermen minder hoog te worden dan de 3 meter waarvan Tilburg aanvankelijk was uitgegaan. Het overgrote deel van de schermen wordt uitgevoerd in beton. Aan de straatkant krijgen ze een groene beplantingslaag. Alleen op de viaducten komen doorzichtige schermen.

De verwachting is dat de schermen en de raildempers in het najaar van 2006 kunnen worden geplaatst. De gemeente heeft ook nog een subsidieaanvraag lopen voor 1600 meter extra aan raildempers.

Eerder heeft Tilburg al maatregelen genomen om het geluid langs het spoor terug te dringen. Hiervoor is een aantal stalen stille spoorbruggen geplaatst.

Reageer op dit artikel