nieuws

Geluidsscherm van Ipv blijft ook zonder fundering overeind

bouwbreed Premium

delft – Funderingsloos noemt Ontwerpbureau Ipv het geluidsscherm dat het bedrijf uit Delft ontwikkelde met ingenieursbureau Pieters Bouwtechniek uit Delft en schermenbouwer Holland Scherm uit Rotterdam. Het resultaat kan zonder geheide fundering toe en spaart zo ruim 20 procent op de totale kosten.

Alleen voldoende onderheide traditionele geluidsschermen blijven in de slappe Nederlandse bodem overeind, zegt ir G. Nijenhuis van ingenieursbureau voor productvormgeving (Ipv). De fundering rust niet zelden op palen van 10 tot 20 meter lang die om de 3 of 4 meter worden ingeheid. Zettingen treden nauwelijks op en het scherm blijft over de hele lengte in een rechte horizontale lijn staan. De weg zakt plaatselijk soms wel wat weg; afgezet tegen het rechte scherm kan dat een storende aanblik geven. In de praktijk is het funderingsloze geluidsscherm evenwel nog niet toegepast.

Het systeem van Ipv staat op een ruim 20 centimeter dikke betonnen plaat die ongeveer een meter onder het maaiveld ligt. Op deze diepte biedt het scherm voldoende weerstand tegen de windbelasting. De plaat kan uit ter plaatse gestort normaal beton worden gevormd of uit voorgefabriceerde elementen. Met beide methoden ontstaat een betonnen lintbalk die plaatselijke verzakkingen opvangt en met globale verzakkingen meebeweegt.

De horizontale lijn van het scherm loopt op die manier altijd parallel aan de weg. Op 10 centimeter onder het maaiveld begint een 40 centimeter hoge betonnen plint die het scherm bewaart voor beschadigingen door grasmaaiers en voor aantasting door de grond.

Afhankelijk van de ondergrond rust de plaat op een met zand gefundeerde en verdichte bodem. Voor de aanleg in een gunstige bodem is volgens Nijenhuis weinig meer materieel nodig dan een minigraver.

Als de funderingsplaat uit prefab elementen wordt samengesteld volstaat een autolaadkraan om de bouwdelen op hun plek te leggen. Op de lintbalk worden om de 4 meter staanders geplaatst. Aan deze staanders komen schermpanelen van 4 bij 1 meter. De cassettes kunnen meebewegen met globale zettingen van de grond. Daarnaast zorgt de kleine hoek waaronder de platen zijn bevestigd voor een gunstige geluidsreflectie.

Vooralsnog kan het scherm worden opgebouwd uit betonnen elementen, aluminium cassettes en platen plexiglas. Zo kan het scherm reflecterend en absorberend worden gebruikt.

Reageer op dit artikel