nieuws

Europese bouwwerkgevers: Redt lage btw voor de bouw

bouwbreed

brussel – Het Engelse voorzitterschap van de Europese Unie moet er alles aan doen om tegenstribbelende lidstaten alsnog te overtuigen van het nut van het lage btw-tarief in onder meer de bouw. Dit schrijft de Europese bouwwerkgeversorganisatie FIEC in een verklaring.

De teleurstelling was groot in het FIEC-bestuur toen op 8 november bleek dat de Europese ministers van Financiën het niet eens werden over handhaving van de btw-maatregel die eind dit jaar definitief afgelopen zal zijn. De doelen van de maatregel, stimulering van arbeidsintensieve diensten en het tegengaan van het zwarte en grijze circuit, zijn immers geslaagd.

FIEC zelf heeft onderzoek laten doen in vijf Europese landen waar de regeling wat ruimhartiger is toegepast dan in Nederland waar alleen schilder- en stucwerk onder het lage btw-tarief valt. In die vijf landen, België, Spanje, Frankrijk, Italië en Portugal is renovatie en onderhoud van particuliere woningen eveneens mogelijk. Het werkgelegenheidseffect daarvan is becijferd op 170.000 permanente extra banen.

“Nu afschaffen van de maatregel zal naar schatting zo�n 250.000 banen in de bouwsector kosten vanaf 2006. Daarbij gaat het voornamelijk om banen in het midden- en kleinbedrijf dat het meest heeft geprofiteerd van het lage btw-tarief”, waarschuwt de FIEC.

Het argument dat de maatregel concurrentievervalsend werkt tussen lidstaten, gaat volgens de Europese bouwwerkgevers niet op. “Bouwen is nu eenmaal een lokale bezigheid aan objecten die niet vervoerd worden. Verschillen in btw-tarief tussen de lidstaten zal daarom de ontwikkeling van de interne markt niet hinderen en evenmin de concurrentie belemmeren.”

Voor de komende vergadering van de ministers van Financiën op 6 december zal Engeland de dwarsliggende landen, waaronder Duitsland, over streep moeten zien te halen. Het liefst ziet de FIEC dan een definitieve fiscale maatregel op dit gebied.

Mocht dat niet lukken, dan moet de huidige tijdelijke richtlijn gecontinueerd worden totdat wel een definitieve regeling mogelijk is. Bovendien moeten alle landen van de EU van de mogelijkheid gebruik kunnen maken volgens de principes van gelijkheid van behandeling en non-discriminatie.

Reageer op dit artikel