nieuws

Einde van Duitse bouwdip lijkt in zicht

bouwbreed Premium

barcelona – De Duitse bouw krabbelt komende jaren uit het dal en gaat een gezond groeipercentage vertonen. Ook in Engeland zal de bouwproductie vanaf 2006 flink gaan toenemen.

Dit voorspelt Euroconstruct, de koepel van negentien Europese bouwonderzoekbureaus.

Volgend jaar moet Duitsland nog een teruggang van 1,3 procent slikken, maar in 2007 groeit het bouwvolume met 1,6 procent. In het jaar daarop kan de Duitse bouw zelfs rekening houden met een toename van 2,2 procent, zo verwacht Euroconstruct.

Daarmee lijkt het einde in zicht van de bouwdip die Europa�s grootste bouwmarkt al jaren in zijn greep houdt. In 2002 kromp het volume dramatisch met maar liefst 5,8 procent. Dit jaar is de afname nog altijd fors: 4,8 procent.

Vergeleken met Duitsland doen Frankrijk, Spanje en ook Nederland het dit jaar goed. In Frankrijk groeit de bouwproductie met 3,3 procent. Vervolgens wordt echter een dalende koers ingezet: van 2,5 procent in 2006 tot een schamel half procentje groei in 2008. Spanje bewandelt dezelfde weg. Van de nu nog forse toename van 4,6 procent, blijft in drie jaar tijd 1,6 procent over.

De bouwlust in Nederland stijgt volgend jaar met 3,4 procent, aldus Euroconstruct. In 2007 komt de groei uit op 2,7 procent en in 2008 op 2,1 procent. Het Verenigd Koninkrijk heeft de opgaande lijn te pakken. Groeide het bouwvolume dit jaar niet of nauwelijks, voor komende jaren zit louter groei in het vat. Eerst blijft die nog beperkt met 0,8 procent, maar in 2008 wordt rekening gehouden met 3,7 procent meer bouwactiviteit.

Duidelijk is dat renovatie en onderhoud van woningen een steeds groter aandeel gaat uitmaken van de bouwproductie. Europa-breed neemt het volume van woningrenovatie volgend jaar met 1,9 procent toe, en de jaren daarna met 2,4 procent. Ook in de utiliteitsmarkt neemt het belang van renovatie toe. De groeicijfers nemen toe tot 1,8 procent in 2007 en zelfs 2,4 procent in 2008.

Overigens zien de bouwonderzoekers de kantorenmarkt sowieso aantrekken. Komt de toename van nieuwbouwproductie dit jaar nog op 0,3 procent, voor 2007 is een stijging van het volume met 2,2 procent voorzien. De nieuwbouwmarkt voor woningen zal daarentegen inzakken. Voor 2006 en 2007 moet in Europa gerekend worden op een daling, al blijft die wel beperkt tot maximaal 0,6 procent.

Reageer op dit artikel