nieuws

Een Hundertwasser is een complexe opgave

bouwbreed Premium

valkenburg aan de geul – Het Limburgse Valkenburg aan de Geul wacht een Nederlandse primeur: een gebouw naar een ontwerp en de principes van Friedensreich Hundertwasser. Het uitbundige stuc- en tegelwerk maakt dit kleurrijke kunstwerk tot een complexe bouwopgave.

Zaterdag geeft minister Van der Hoeven (onderwijs) het startsein voor de �Regenboogspiraal� in de Ronald McDonald Kindervallei. Het gaat om een cirkelvormig hoofdgebouw met twee uit elkaar lopende poten. De nieuwbouw herbergt een dagopvang, een logiesfunctie met zes verblijfseenheden en acht vakantieappartementen. Het betreft een initiatief van de Stichting Revalidatie Limburg en het Ronald McDonald Kinderfonds. Waarom een Hundertwasser? “De stijl van Hundertwasser is bijzonder kleurrijk en past perfect bij onze doelgroep, gezinnen met een gehandicapt kind dat voor behandeling in het ernaast gelegen revalidatiecentrum is opgenomen” aldus R. Jessen, bestuurslid van de Stichting Ronald McDonald Kindervallei. Hij spreekt van “een sprookjesachtig geheel in alle kleuren van de regenboog”. Het gaat tevens om het eerste Ronald McDonald Huis bij een revalidatiecentrum in Europa.

Van de Oostenrijkse kunstenaar, die vijf jaar geleden overleed, lag nog een aantal schetsen op de plank. Eén daarvan zal nu in Limburg, onder supervisie van de Duitse architect Heinz Springmann, worden gerealiseerd. Springmann zal ervoor waken dat de bouw volgens het ontwerp en de principes van Hundertwasser wordt uitgevoerd. Dus komen er groen, bomen en wandelpaden op het dak, want wat je ontneemt aan de natuur moet je ook teruggeven, betoogde de kunstenaar.

Traditioneel

Volgens H. Ottenheijm van Romaes Ontwikkeling gaat het in feite om een traditioneel gebouw van beton en kalkzandsteen. Hij omschrijft de nieuwbouw als een soort taart die op 10 meter hoogte met een brugconstructie met de overige twee delen is verbonden. Het fantasievolle en kleurrijke bouwwerk kent weinig repetitie. Ottenheijm: “Elk raam, deur, venster en omlijsting is anders. Het bijzondere zit hem vooral in het stuc- en tegelwerk. Het stucwerk wordt deels in kleur aangebracht. Dat gebeurt ook nog eens in verschillende diktes, wat een speciale werkwijze vereist.” Alleen al bij de buitengevel gaat het om een aantal kilometer stucwerk. “Niet één vierkante meter is hetzelfde. Dat geldt ook voor het tegelwerk dat van de vloer op de wanden wordt doorgezet en dat allemaal in schuine banen. Al een complexe opgave.”

De sleutel tot een goed eindresultaat is volgens Ottenheijm dat alle betrokken partijen zo�n project wíllen maken. “Hundertwasser tekende volumes als gebouwen. Niet alles is tot in detail uit te tekenen of te berekenen. Dat spreekt je aan of niet.” Het exterieur moet uiteindelijk worden gebouwd volgens de gemaakte maquette van 1,5 bij 3 meter. “Het stuc- en tegelwerk voor de binnenkant is weliswaar per ruimte uitgetekend, maar uiteindelijk wordt het eindresultaat in het werk bepaald. Het blijft tenslotte een kunstwerk.”

De uitvoering vindt plaats in bouwteamverband. Welke Nederlandse aannemer het werk gaat uitvoeren, wordt binnenkort bekend. De bouwtijd bedraagt circa 14 maanden; de ingebruikname staat voorjaar 2007 gepland.

Reageer op dit artikel