nieuws

Dure ombouw Randweg Eindhoven snel van start

bouwbreed Premium

eindhoven – Gelden de spitsstroken op de Randweg Eindhoven (A2/A67) als tijdelijke oplossing voor de files, binnenkort besteedt Rijkswaterstaat de grootschalige ombouw van de randweg van 2×2 naar 4×4 rijstroken aan. Medio 2006 beginnen de werkzaamheden.

Voor het vijf jaar durende project op het 17 kilometer lange tracé is een budget van 650 miljoen euro beschikbaar. Tijdens de ombouw worden de spitsstroken ingezet om het verkeer ook tijdens de werkzaamheden zoveel mogelijk te laten doorrijden.

“Stond de Randweg Eindhoven in het verleden altijd bovenaan in de file-toptien, sinds de aanleg van de spitsstroken en straks de ombouw is dat voorgoed voorbij”, zegt een woordvoerder. De files zijn met bijna 70 procent afgenomen, ondanks de toename van het spitsverkeer met ruim 30 procent. De spitsstroken waarmee een investering was gemoeid van 14 miljoen euro, zijn echter een redelijk snelle en goedkope oplossing. Op de lange termijn zijn ze ontoereikend. De hoeveelheid verkeer is sinds de ingebruikname in juli 2004 met 30 tot 40 procent toegenomen.

“De verbeterde randweg heeft een aanzuigende werking op lokaal en regionaal verkeer dat eerder drukte ontweek”, verklaart de woordvoerder. “Hierdoor ontstaan regelmatig rijen bij enkele afritten.” Rijkswaterstaat onderzoekt momenteel of de op- en afritten eventueel al eerder aangepast kunnen worden om dit negatieve bijeffect te verhelpen.

Het aanleggen van de parallelwegen met op- en afritten langs de bestaande hoofdrijbanen voor het lokale en regionale verkeer vindt in 2006 als eerste plaats. De hoofdrijbanen die daarna worden vernieuwd, zijn bestemd voor het doorgaande verkeer tussen Amsterdam en Maastricht.

Reageer op dit artikel