nieuws

Draka: Stijgende vraag naar glasvezel

bouwbreed

amsterdam – De vraag naar glasvezelkabels neemt in Europa met 10 tot 15 procent toe. Dat zegt Draka, op twee na de grootste producent van telecommunicatiekabels op het continent.

In de Verenigde Staten (VS) ligt de toename van de vraag nog hoger dan in Europa. Volgens Draka, dat zijn hoofdkwartier in Amsterdam heeft en genoteerd staat aan de Amsterdamse aandelenbeurs, neemt aan de andere kant van de oceaan de vraag met 20 tot 25 procent toe.

De toename van de vraag naar glasvezel gaat ten koste van de koperen telecommunicatiekabels. De Verenigde Staten en West-Europa nemen respectievelijk 12 procent en 6 procent van de wereldvraag voor hun rekening. De grootste markt voor koper is in China waar momenteel bijna 40 procent van de behoefte vandaan komt.

Als het om groei op andere markten gaat, moet Draka het vooral hebben van nichemarkten zoals kabels die speciaal worden gemaakt voor windmolens, liften, mobiele netwerken en voor de olie-industrie. De markt voor laagspanningskabels, die veel wordt toegepast in woningen, stagneert.

Voorziening

Draka treft dit jaar een voorziening van 23 miljoen euro. Het geld is nodig voor de reorganisatie van het kabelbedrijf dat van een landen- op een divisie-indeling overstapt. De reorganisatie moet het bedrijf vanaf 2006 op jaarbasis 15 miljoen euro aan besparingen opleveren.

De veranderingen hebben inmiddels geleid tot de sluiting van een fabriek in het Britse Leeds en een verkleining van het personeelsbestand in Nederland. Daarnaast wordt de inkrimping van de assemblage van draden en kabels in Europa in 2006 afgerond.

Voorlichter M. Bosman van Draka ontkent dat de reorganisatie wordt aangegrepen om de productiecapaciteit te verplaatsen naar landen met lage lonen in Azië. “Door het invoeren van de divisiestructuur kunnen we onze productie efficiënter organiseren en dan wordt er wel eens wat overbodig.” Doel van de herstructureringen is herstel van de winst.

Reageer op dit artikel