nieuws

Drainagebuizen houden zand vast

bouwbreed Premium

den haag – Kleine series verticale drainagebuizen langs de Nederlandse kust kunnen zorgen voor natuurlijke zandsuppletie. BAM Civiel en Rijkswaterstaat gaan onderzoeken of deze Deense vondst echt werkt.

Steek om de 100 meter vijf drainagebuisjes een paar meter in het zand en de natuur doet de rest. Het idee lijkt bijna te simpel om waar te zijn, vindt ook directeur M. Reijgersberg van BAM Civiel Noordoost.

Maar wat die buisjes doen, blijkt heel wat ingewikkelder. Ze beïnvloeden de ontwatering van het zand, waardoor de zwaardere zoutwatertong die zich normaal gesproken onder de zoetwatertong in het zandpakket bevindt, naar boven komt. En dat heeft weer tot gevolg dat het terugtrekkende zeewater niet de zandkorrels mee terugneemt maar ze achterlaat, zodat een gestage aanwas plaatsvindt, die de traditionele zandsuppletie overbodig zou maken. In Denemarken, Ghana en het Verre Oosten zijn er al vergaande proeven mee gedaan. Alle reden dus om het ook in Nederland eens te proberen, vindt Reijgersberg die gehoor vond bij Rijkswaterstaat.

Tijdens de innovatiedag die Rijkswaterstaat afgelopen week hield in Maarssen werd een intentieverklaring ondertekend om de mogelijkheden samen te onderzoeken. Begin volgend jaar wordt een knoop doorgehakt of er al dan niet wordt overgegaan tot een praktijkproef. Reijgersberg acht de kans vrij groot dat die proef er komt. Het risico is immers niet zo groot. De kosten zijn beperkt en milieutechnisch kleven er eigenlijk ook geen bezwaren aan de methode.

Ecobeach, zoals BAM het concept heeft gedoopt, is een vondst van de Deense uitvinder Poul Jakobsen. Deze versimpelde een eerdere proef waarmee in Denemarken goede resultaten werden geboekt. Toen werd het strand horizontaal gedraineerd met buizen die met pompen actief werden leeggemalen. Met simpeler verticale drainagebuizen moest eenzelfde resultaat mogelijk zijn, bedacht Jakobsen en nam de proef op de som. Volgens Reijgersberg redde hij met zijn methode al een kerkje in Ghana dat door de zee verzwolgen dreigde te worden. Ook gaf hij een hotel in het Verre Oosten het strand terug dat was weggeslagen. In zijn Denemarken startte Jakobsen eerder dit jaar een proef over een traject van 10 kilometer strand. In een half jaar tijd werd er een aangroei van 60 centimeter zand genoteerd. “Misschien wordt het bij een zware storm een keer weggeslagen”, aldus Reijgersberg”, maar dan groeit het daarna wel weer aan.”

Reageer op dit artikel