nieuws

Draagbare laser reinigt gevel

bouwbreed Premium

herzogenrath – Een laser in rugzakformaat om bijvoorbeeld gevels schoon te maken. Clean Laser Systems (CLS) uit het Duitse Herzogenrath zegt de eerste te zijn met een compleet mobiel systeem dat ook echt draagbaar is.

De laser bestaat uit een luchtgekoelde diode die volgens de producent een ultrasmalle lichtbundel genereert. Standaard levert CLS het systeem in een vermogen van 120 of 500 watt. Gebruikers kunnen als optie een eigen variant bestellen. Mede door de draagbare uitvoering rekent CLS op een aanzienlijke markt. In de becijfering van de Duitse fabrikant bedragen de gebruikskosten circa 0,30 euro per uur. De producent schat de terugverdientijd op twaalf maanden.

De rugzaklaser kan onder meer verflagen verwijderen van gevels en kozijnen, tegelvloeren reinigen en uiteenlopende oppervlakken voorbewerken. CLS garandeert dat de laser de onderliggende structuur niet aantast.

Reageer op dit artikel