nieuws

Dekker wil starters de hand reiken

bouwbreed Premium

den haag – Minister Dekker van VROM wil enkele tientallen miljoenen euro uittrekken om starters op de woningmarkt te helpen bij het kopen van hun eerste huis. Daarnaast zouden woningcorporaties huurwoningen met korting aan starters moeten aanbieden, aldus de bewindsvrouw. Ze wil hiermee tegemoet komen aan de wens van de Tweede Kamer om het starters […]

den haag – Minister Dekker van VROM wil enkele tientallen miljoenen euro uittrekken om starters op de woningmarkt te helpen bij het kopen van hun eerste huis. Daarnaast zouden woningcorporaties huurwoningen met korting aan starters moeten aanbieden, aldus de bewindsvrouw.

Ze wil hiermee tegemoet komen aan de wens van de Tweede Kamer om het starters gemakkelijker te maken hun eerste woning te kopen. De Kamer heeft namelijk vorige week de minister in meerderheid opgedragen de overdrachtsbelasting voor de starters af te schaffen.

Dekker komt met haar alternatief, zo zei ze in het afgelopen weekeinde in het NOS Journaal, omdat die maatregel te duur wordt. Naar verwachting is daar zo�n half miljard euro mee gemoeid. Ook zouden de woningprijzen met de Kamermaatregel te duur worden.

Een Kamermeerderheid van CDA en PvdA houdt echter vast aan het afschaffen van de overdrachtsbelasting, zo bleek het afgelopen weekeinde ook. CDA-kamerlid B.J. van Bochove noemt het voorstel van de minister “oude wijn in nieuwe zakken”, omdat corporaties al enige tijd woningen met korting aanbieden aan starters.

Het argument dat het Kamervoorstel de huizenprijzen opdrijft, vindt de CDA�er ook niet overtuigend, omdat dat bij Dekkers voorstel ook kan gebeuren. Van Bochove denkt ook dat de minister de kosten voor het schrappen van de overdrachtsbelasting overdrijft.

Reageer op dit artikel