nieuws

Corporaties betreuren vertrek wethouder Pastors

bouwbreed

rotterdam – Rotterdamse woningcorporaties betreuren het vertrek van wethouder M. Pastors (volkshuisvesting). De gemeenteraad stuurde de bestuurder naar huis na een interview met het parochieblad Idee waarin hij zich negatief uitliet over moslims.

“Rotterdam verliest in Pastors een krachtig bestuurder”, vat directeur M. Kromwijk van corporatie Woonbron de schade samen. De corporatiedirecteur prijst de afgetreden wethouder om zijn zakelijkheid en de manier waarop de stadsbestuurder van Leefbaar Rotterdam erin is geslaagd de woningproductie in de Maasstad vlot te trekken.

“Door wilsovereenkomsten te sluiten met woningcorporaties legde hij bij het maken van prestatieafspraken de nadruk op het partnership van de overheid”, vertelt Kromwijk over de samenwerking met Pastors. Volgens de corporatiebestuurder heeft de wethouder met deze aanpak de woningproductie in Rotterdam weer in de lift gekregen.

In het gewraakte interview met Idee stelt Pastors dat moslims zich achter hun religie verschuilen als er dingen misgaan. De uitspraak schoot coalitiegenoot CDA in het verkeerde keelgat. De christen-democraten hadden de wethouder al eerder laten beloven geen uitspraken meer te doen over thema�s die te maken hebben met het integratiedebat.

Directeur H. van den Berk van woningbouwcorporatie PWS deelt de teleurstelling van Kromwijk. “Jammer, heel jammer”, reageert zij op het gedwongen vertrek van Pastors. Van den Berk is zeer te spreken over het beleid van de wethouder. “Dankzij hem kunnen we nu duizend woningen per jaar bouwen. Ik weet niet wat daar van terecht zou zijn gekomen zonder Pastors.” De wethouder heeft volgens de PWS-directeur een onorthodoxe bestuursstijl waarmee hij ruimte creëert voor nieuwe initiatieven.

E. Staal, algemeen directeur van de Vestia Groep, reageert daarentegen koeltjes op het vertrek van de in opspraak geraakte wethouder. “Het is een politieke zaak die plaats heeft gevonden en het is niet aan mij daar veel over te zeggen.” De kwaliteiten van Pastors als volkshuisvester laat hij in het midden. “We hebben met Rotterdam prestatieafspraken gemaakt over de bouwproductie, net als met verschillende andere gemeenten. Zulke afspraken zijn niet afhankelijk van een persoon.”

Reageer op dit artikel