nieuws

Classificatie maakt verkoop efficiënter

bouwbreed

utrecht – Bedrijven die hun producten in een bepaalde code vervatten profiteren zelf als eerste van deze classificatie. Het proces verloopt sneller en de kans dat fouten ontstaan is nagenoeg nihil. Dat bleek op de bijeenkomst Kostenbesparing door product datamanagement die de stichting Instalnet in Utrecht belegde.

Instalnet bevordert �uniforme elektronische communicatie� in de bedrijfstak installatie. Dat gebeurt met artikelclassificatie; dat identificeert op een standaard manier product- en handelsgegevens en wisselt die elektronisch uit tussen de handelspartijen. Instalnet verenigt de bedrijfstakorganisatie Uneto-VNI, de vereniging van elektrotechnische groothandelaren ECEG en TFG (groothandelaren in sanitair en centrale verwarming). Tot de stichting behoren ook Eprodin en Teprodin.

De eerste bevordert als Elektrotechnische PRODuctINformatie de elektronische communicatie van elektrotechnische fabrikanten en importeurs; de tweede doet hetzelfde als Technische PRODuctINformatie voor de fabrikanten uit de werktuigkundige installatiesector.

Itho uit Schiedam begon zo�n tien jaar geleden met het classificeren van werktuigbouwkundige artikelen. Het bedrijf toonde zich er aanvankelijk sceptisch over, memoreert commercieel directeur P. Jongenotter. De leiding van het bedrijf vond dat van een product weinig overblijft wanneer het tot een verzameling cijfers wordt teruggebracht.

Het toenmalige classificatiesysteem haalde het niet. Twee jaar geleden kwam er een nieuw classificatiesysteem voor werktuigbouwkundige artikelen. Inmiddels overtuigd van de voordelen wilde Itho er nu meer werk van maken. Wat betekent dat het hele bedrijf aan de invoering moet meewerken en dat de organisatie ervoor wordt aangepast. Alle gegevens zijn opgeslagen in één database. Zo schept Itho eenduidigheid en worden fouten vroegtijdig ontdekt. Afnemers kunnen alle informatie doorlopend naslaan. Dat kost geld, waarschuwde Jongenotter; artikelclassificatie komt alleen met een realistisch budget uit de verf.

Beknibbelen werkt contraproductief, constateert ook H. Mugge die bij Econosto uit Capelle aan den IJssel het elektronische zakendoen coördineert. Artikelclassificatie spaart in zijn visie de leverancier en de afnemer uiteindelijk kosten. Econosto voert ruim 30.000 producten; zonder artikelclassificatie zijn die niet in een catalogus te vervatten.

Zonder dat systeem functioneert ook de elektronische winkel niet die de leverancier voor het industriële onderhoud opzette. Alle gegevens worden centraal ingevoerd; artikelen worden dan uniform omschreven en kunnen geen verwarring veroorzaken. Wijzigingen kunnen snel worden verwerkt. Econosto kan op die manier makkelijk het klantenbestand ordenen en voor elke doelgroep een eigen catalogus samenstellen. Het bedrijf zorgt er ook voor dat de afnemer de geclassificeerde artikelen in een calculatieprogramma kan gebruiken.

Met artikelclassificatie krijgt de klant meer vrijheid om te kiezen, vindt Mugge. Ook zonder veel productkennis komt de klant via een boomstructuur bij het gezochte onderdeel terecht.

Met dat in gedachten kan artikelclassificatie ook als een zoekmachine worden gebruikt, vindt directeur C. Vulling van Jacs. Koopman Elektrotechnische Agenturen. Vooralsnog wil de leverancier uit Wijk bij Duurstede met het systeem zelf efficiënter kunnen werken. Met artikelclassificatie zegt hij jaarlijks het salaris van één voltijdse medewerker uit te sparen.

Account-manager L. Klaassen van Eriks uit Alkmaar stroomlijnt met artikelclassificatie de administratie van samengestelde producten. Afnemers en medewerkers combineren een aantal onderdelen tot een eindproduct. Voorheen kon dat ook maar de verwerking van deze zogeheten productconfiguratie ging minder makkelijk.

Het nieuwe systeem berekent automatisch de kostprijs en de prijs die de klant moet betalen. Het geeft ook aan hoe het product moet worden gemaakt en wie daarvoor verantwoordelijk is. Er kan weinig fout gaan en het spaart geld, vindt Klaassen, niet in de laatste plaats omdat de geautomatiseerde configuratie minder beslag legt op de productspecialisten van Eriks.

Ontwikkelingen als artikelclassificatie zijn een vorm van innovatie en geen lapmiddel om ingezakte verkoopcijfers op te krikken, legde algemeen directeur W. van Rooijen uit van promotor van ict-toepassingen Media Plaza waar de bijeenkomst plaatsvond. Bedrijven doen er volgens hem goed aan zelf het voortouw te nemen om zich de nieuwe technieken eigen te maken en ze in de onderneming te integreren.

Afwachten tot de rest van de bedrijfstak een systeem heeft ingevoerd pakt funest uit; ondernemers die niet tijdig meedoen verbannen zichzelf naar de marge. De praktijk in andere bedrijfstakken leert dat ook grote bedrijven onderuit gaan wanneer ze een afwachtende houding aannemen.

Reageer op dit artikel