nieuws

Brug naar Sicilië met maffia in het vizier

bouwbreed Premium

rome – Het eerste schandaal over de brug naar Sicilië is al aan de orde. Projectontwikkelaar Impregilo die het werk voor een relatief laag bedrag heeft binnengehaald, lijkt verdacht van doorgestoken kaart.

Afgeluisterde telefoongesprekken van een aantal jaren terug wijzen uit dat de toenmalige directeur van het bouwbedrijf verzekerd werd van de aanname door een kopstuk van economische zaken. Het aftappen van de telefoon hield verband met een grootschalige doorlichting van het concern in verband met mogelijke valsheid in geschriften en geknoei met cijfers.

Inmiddels vindt een research plaats naar alle mogelijke mafia-infiltranten bij het miljarden kostende project. Zolang het onderzoek naar de zuiverheid van Impregilo nog voortduurt, mag er officieel geen toestemming komen om met de aanleg van de brug te beginnen, zo heeft een woordvoerder van het ministerie van Openbare Werken bekend gemaakt. Het onderzoek voedt overigens de twijfel over de juistheid van een aanbesteding waarbij slechts twee gegadigden hebben meegedongen.

Intussen is ook Brussel over het project gevallen, met vrees voor verstoring van de natuurlijke omgeving. Het betreft een wet �Vogeltjes� uit 1979 en wet �Habitat� uit 1992. De fauna en flora aan de kusten van Sicilië en Calabrië moet volgens die decreten gewaarborgd blijven. Dat lijkt onvoldoende het geval bij de huidige aanpak.

De Europese minister van milieu Stavros Dimas heeft een brief naar de Italiaanse regering gestuurd. Deze moet binnen twee maanden met afdoende toelichting worden beantwoord. Volgens de Italiaanse minister van milieu komt de brug er zonder meer, met of zonder subsidie van Europa.

Reageer op dit artikel