nieuws

Bron vervuiling De Mene Zutphen nog een raadsel

bouwbreed Premium

zutphen – De bron van de luchtverontreiniging in het wijkcentrum De Mene is nog een raadsel. TNO Bouw onderzoekt de komende tijd de constructie van het gebouw om er achter te komen waarom er deze zomer verhoogde concentraties van chemische stoffen werden aangetroffen, waaronder het kankerverwekkende benzeen.

De Mene, waarin onder meer een basisschool is gehuisvest, werd 4 november op last van de gemeente gesloten vanwege gevaar voor de volksgezondheid. Luchtmetingen van het RIVM wezen vorige week uit dat het gevaar is geweken. De gemeente heeft gisteren het gebouw weer geopend.

In juni had het onderzoeksbureau ProMonitoring onder meer gevaarlijk hoge concentraties benzeen en formaldehyde aangetroffen in het schoolgedeelte van het gebouw. Langdurige blootstelling aan deze stoffen kan schade veroorzaken aan de gezondheid. Met name benzeen kan uiteindelijk kankerverwekkend zijn.

Op verzoek van de gemeente heeft RIVM daarom begin november metingen verricht in de luchtkwaliteit van de Lea Dasbergschool. Die wezen uit dat de gemeten stoffen zich op of onder het niveau bevonden dat in een school of gebouw mag worden verwacht. Benzeen werd zelfs helemaal niet meer aangetroffen.

Om de bron van de verontreiniging op te sporen komt een vervolgonderzoek. RIVM meet gedurende een jaar de luchtkwaliteit. TNO Bouw onderzoekt de luchtventilatie, het interieur en de constructie van het gebouw. De verhoogde uitstoot van de genoemde vluchtige stoffen kan voortkomen uit de bouwconstructie, afwerkingsmateriaal (verf of pleisterwerk) of vloerbedekking en meubilair.

Reageer op dit artikel