nieuws

Britse dochter Heijmans vindt alternatief pfi

bouwbreed Premium

abingdon – Met Leadbitter probeert Heijmans in Engeland de kunst van privaat financieringsinitiatief onder de knie te krijgen. De Britse dochter zet momenteel zijn eerste stappen op die markt, maar heeft inmiddels ook een interessante alternatief gevonden.

In Kettering, ten noorden van Londen, bouwt Leadbitter een ziekenhuis voor de commerciële ziekenhuisexploitant Capio. Die financiert het gebouw, exploiteert het vervolgens vijf of tien jaar en doet het daarna over aan de overheid.

“Wij noemen dit de achterdeur van private finance initiative”, zegt C. Chiles van Leadbitter. “Het is geweldig.” De bouwer blijft de langdurige en kostbare openbare aanbestedingsprocedure, die gewoon is bij pfi, bespaard. “Capio is de opdrachtgever, niet de overheid. We voorkomen dus de langdurige politieke besluitvorming.”

Omdat het gebouw op grond van de gemeente wordt gebouwd, pal naast het huidige publieke ziekenhuis, is Capio verplicht het hospitaal uiteindelijk over te dragen. Chiles: “Maar tegen die tijd hebben zij hun investeringen al terugverdiend. Deze vorm van pfi wordt uiteindelijk de norm, verwacht ik.”

In Birmingham is Leadbitter, voor het eerst, betrokken bij een meer gebruikte vorm van pfi. Het betreft de bouw van een gemeentelijk sportcentrum. Chiles: “Het heeft ons alleen al achttien maanden gekost om dat werk binnen te halen. In alle fasen van het tenderproces, moesten we weer aantonen dat we de beste kwaliteit en de meeste waarde leveren. Vervolgens heeft het nog zes maanden geduurd voordat we aan de slag konden.”

Alleen al aan juridische bijstand, kosten voor architecten en engineers moest Leadbitter in het voortraject 600.000 euro uittrekken.

Reageer op dit artikel