nieuws

Bouw kon niet anders dan zijn mond dichthouden

bouwbreed Premium

stavoren – In het begin van de bouwfraudeaffaire kon de bouw niet anders doen dan zijn mond dicht houden. De onduidelijkheid over de eventuele consequenties voor de bedrijven was te groot, vindt oud-BAM-bestuursvoorzitter W. van Vonno.

“Je wordt betaald om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen. Het zou onverantwoord zijn geweest om anders te handelen. De politiek bewoog niet, dus wisten we niet of we wellicht zouden worden uitgesloten van opdrachten. We wisten niet hoe de verhouding tussen NMa en Openbaar Ministerie zou worden geregeld; ook dat gaf onzekerheid. Toen er eenmaal wel duidelijkheid was, hebben we ook heel snel gehandeld”, zegt Van Vonno.

Hij is duidelijk geïrriteerd over het beeld dat maar al te vaak van de bouw wordt gegeven als een gesloten wereldje. De laatste proeve hiervan, het promotiewerk van L. Vulperhorst, kan al helemaal geen genade vinden. “Uit dat boek blijkt juist hoe open we zijn. Maar dan verwijt hij ons weinig openheid. Dat is in tegenspraak met elkaar. Het is toch ook geen wetenschappelijk onderzoek waarop je kunt promoveren”, aldus de doctor in de optica.

Eenkolommer

Ook dat de bouw als enige bedrijfstak in de beeldvorming slecht naar voren komt, ergert hem. “Kijk maar eens naar de boetebesluiten van de NMa, daarin kom je alle sectoren tegen. Maar dat is in de kranten niet meer dan een eenkolommer. Die hele enquête was niets anders dan een speeltje van de politiek, waardoor de bouw extra zwaar is gestraft”, meent Van Vonno.

Alle verhalen over prijsopdrijving verwijst hij zonder meer naar de prullenmand. “Er is geen sprake geweest van prijsopdrijving. Dat bewijzen de cijfers. De marges gaan omhoog. Je hoeft geen boekhouder te zijn om dat te zien.”

Gedeeltelijk is dat, zo geeft hij toe, te danken aan een andere wijze van werken dankzij contractvormen als design&construct en aan publiek-private samenwerking. “Daardoor is het werk meer naar de voorkant geschoven. Voor medewerkers betekent dat een grotere uitdaging, waardoor we ook aantrekkelijker worden.”

Midden op een zonovergoten IJsselmeer blikt Van Vonno terug op 23 jaar bestuursvoorzitterschap van �s lands grootste bouwbedrijf. Op 1 oktober heeft hij het stokje overgedragen aan Joop van Oosten. Maar pas eind december trekt hij de deur definitief achter zich dicht.

Reageer op dit artikel